Nesretni zrakoplov: Boeing je izradu softvera za svoj 737 MAX povjerio inženjerima koji nemaju veze s avioindustrijom!

Iskusni Boeingovi inženjeri su masovno otpuštani s posla, a cijela je operacija dio velikog outsourcinga

Uštede, uštede, uštede… Vlasnicima tvrtki bitno je dobiti uslugu što jeftinije, a prodati je što skuplje. Zbog problema sa softverom pala su dva Boeingova zrakoplova 737 MAX (u listopadu i ožujku) pritom je poginulo 346 putnika i članova posade. Sad Bloomberg piše da je cijeli softverski paket Boeinga nastao u čudnim okolnostima. Iskusni Boeingovi inženjeri su masovno otpuštani s posla, a cijela je operacija dio velikog outsourcinga, kako se to danas popularno kaže. Naime, Boeing je izradu softvera povjerio vanjskim tvrtkama, a jedna od njih je HCL Technologies iz Indije. Tamo su inženjeri pisali programske kodove za relativno skromnih 9 dolara dnevno – uzmu li se u obzir plaće u IT sektoru. Također, ti inženjeri koji su nerijetko zapošljavani odmah nakon završenog fakulteta, nisu imali mnogo iskustva s avioindustrijom.

U Boeingu tvrde da sporni softver (za poboljšano manevriranje) zbog kojega su pala dva aviona nije nastao u HGL-u.  Međutim, testovi na simulatoru pokazuju da 737 ima i drugih problema sa softverom i da su oni mnogo dublji.

Inače, Boeing je s Indijom 2017. godine zaključio narudžbe aviona (vojnih i komercijalnih), vrijedne 22 milijarde dolara.