Jesu li automobili kvalitetniji nego prije ili kupci ne žele ulagati u nova vozila? Prosječna starost radikalno raste na svim najvažnijim tržištima!

U posljednjih nekoliko godina nema recesije u Europi, u većini država živi se dobro pa se starost voznog parka ne može pripisati gospodarskim padovima

Svaka starija generacija uvijek će govoriti: ah, u naše vrijeme… Slično je i s automobilima. Ljudi misle da su prije bili kvalitetniji, bilo je manje tehnologije pa su se i manje kvarili, ali je li baš tako? U posljednjih nekoliko godina nema recesije u Europi, u većini država živi se dobro, a britansko Ministarstvo prometa iznijelo je podatak da je početkom dvijetisućitih prosječni automobil u toj državi bio star šest i pol godina, a danas je prosječna starost automobila u Velikoj Britaniji 8 godina, a benzinaca čak 9.1 godinu. U ostatku Europske unije prosjek je 11.1 godinu, a u SAD-u prosječna starost automobila radikalno raste i sad je na 11.8 godina (1992. godine 8.1 godinu).

Naravno, o tome jesu li današnji automobili kvalitetniji nego prije trebalo bi provesti ozbiljnu studiju, ali činjenica je da oni danas bez problema izdržavaju na cestama mnogo duže od deset godina, a to sve više pogađa proizvođače automobila, koji gube zaradu na novim vozilima. Možda i kupcima automobil nije statusni simbol kakav je bio nekada?