Današnje je globalno zatopljenje mnogo opasnije od klimatskih promjena u posljednjih dvije tisuće godina!

Brzina kojom se temperature povećavaju sada daleko premašuju sve prethodne temperaturne fluktuacije izmjerene u posljednja dva tisućljeća

Dosadašnja zahlađenja i zagrijavanja bila su regionalna i potaknuta prirodnim silama, pokazuju podaci iz paleoklimatologije. Temperature na površini većoj od 98 posto Zemljine površine bile su toplije krajem 20. stoljeća nego u bilo kojem trenutku prethodnih 2000 godina. Takvo gotovo univerzalno zagrijavanje, koje se odvija na cijelom planetu, jedinstveno je za sadašnje doba, kažu znanstvenici.

Nasuprot tome, drugi dobro poznati vremenski podaci iz prošlosti, kao što je malo ledeno doba ili srednjovjekovno toplo razdoblje, zapravo su bile regionalni, a ne svjetski.

Štoviše, brzina kojom se temperature povećavaju sada daleko premašuju sve prethodne temperaturne fluktuacije izmjerene u posljednja dva tisućljeća. To su zaključci triju novih znanstvenih radova koji istražuju temperaturne trendove u posljednjih 2000 godina. Te prethodne klimatske fluktuacije prvenstveno su bile potaknute prirodnim uzrocima, uključujući snažne vulkanske erupcije, a ne ljudskim emisijama stakleničkih plinova.

Nalazi, koji se temelje na novim dostupnim globalnim paleoklimatskim podacima, potvrđuju neizbježan zaključak, kaže Michael Mann, znanstvenik za klimu na Penn State Universityju, koji je rekao:

– Trenutno razdoblje zagrijavanja je bez presedana u globalnom opsegu tijekom posljednjih 2000 godina.

Bez obzira na to koja je metoda praćenja korištena, priča je bila ista, istraživači su otkrili: Te prošle klimatske epohe nisu bile istodobni, globalni događaji.