Japanski proizvođač predstavio je automobilske gume koje proizvode električnu energiju!

Ukupna količina proizvedene električne energije nije dovoljna da se njome puni električni automobil, ali je dovoljna za rad nekih elektroničkih sustava u automobilu

Automobili u kretanju proizvode mnogo energiju, a sve više inovatora pronalazi način kako tu energiju iskoristiti. Japanski proizvođač guma Sumimoto je uz pomoć znanstvenika pronašao način kako proizvesti električnu energiju tijekom vožnje. Zasad se radi o malom izvoru električne energije.

U samu gumu instaliran je mali generator, u Sumimotu ga zovu skupljač energije. Taj je uređaj montiran u unutarnjem dijelu gume (na slici), a radi po sljedećem principu: kako se automobil kreće guma se širi, a tako se generira i statički elektricitet. Mali generator pritom prikuplja energiju.

Ukupna količina proizvedene električne energije nije dovoljna da se njome puni električni automobil, ali je dovoljna za rad nekih elektroničkih sustava u automobilu. Ovaj način proizvodnje električne energije zajednički je projekt Hiroshija Tanija, profesora na sveučilištu u Osaki i Japanske znanstvene i tehnološke agencije. Komercijalizacija još nije predviđena jer se očekuje poboljšanje ovog koncepta.