Pogledajte opasna mjesta na hrvatskim cestama koja će do lipnja 2023. godine biti sanirana!

Projekt je vrijedan 68,6 milijuna kuna, a obuhvaćeno je 12 županija u kojima su detektirana ukupno 23 opasna mjesta na državnim cestama. Rok za sanaciju je do lipnja 2023. godine

Vozač, auto, cesta. To su tri glavna uzroka svih prometnih nesreća. I dok postoje razne preventivne i represivne mjere koje mogu utjecati na ovaj ljudski faktor, te razna tehnološka rješenja za sve sigurnije automobile, loša cesta je čimbenik koji može potpuno anulirati prethodna dva i dovesti do tragičnog ishoda. Posebice su opasne tzv. crne točke u prometu, odnosno opasna mjesta na kojima se često događaju prometne nesreće. 

– Jedan od temeljnih dokumenata koji služi kao siguran kompas u mnoštvu planova i potreba prometnog razvoja Hrvatske jest Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020 (OPKK) koji je sufinanciran iz Kohezijskog fonda i Europskog fonda za regionalni razvoj. A upravo jedan od temeljnih ciljeva iskazanih unutar Operativnog programa je i smanjenje broja smrtno stradalih u prometu, a to se nastoji postići mjerama kao što su poboljšanje cestovne infrastrukture, prepoznavanje i uklanjanje opasnih mjesta, poboljšanje sigurnosti vozila, poboljšanje hitne medicinske službe i brzo zbrinjavanje unesrećenih nakon nesreće, te iniciranje izmjena prometnih zakona. Poseban je naglasak pritom stavljen na uklanjanje crnih točaka na dionicama državnih cesta i cestovnim križanjima – navode u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Upravo zato je Ministarstvo u lipnju 2018. godine  objavilo poziv za sufinanciranje sanacije opasnih mjesta u sklopu kojeg je Hrvatskim cestama odobren projekt Sanacija opasnih mjesta (Uklanjanje crnih točaka) na državnim cestama.

– Odluka o financiranju donesena je 21. studenoga 2018. godine, dok je potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava održano 30. siječnja 2019. godine u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture – navode u Ministarstvu za HAK reviju. 

Ukupna vrijednost projekta iznosi 68.596.132,80 kuna, od čega troškovi prihvatljivi za financiranje projekta iznose 55.433.982,80 kuna. Iz Europskog fonda za regionalni razvoj financirat će se 47.118.885,38 kuna, a sredstvima Državnog proračuna 8.315.097,42 kuna.

– Projekt se planira u potpunosti provesti do lipnja 2023. godine. Trenutno je u tijeku javna nabava za građevinske radove – napominju u Ministarstvu. 

Cilj ovoga projekta, dodaju,  sastoji se u poboljšanju sigurnosti cestovne infrastrukture kroz sanaciju opasnih mjesta na državnim prometnicama, odnosno smanjenju broja nesreća sa materijalnom štetom te smanjenju broja ozlijeđenih i smrtno stradalih na državnim cestama.

– Realizacijom ovog projekta poboljšat će se sigurnost prometa na cestama s naglaskom na najranjivije sudionike u prometu (pješake, bicikliste, motoriste) na način da će se ceste učiniti tolerantnijim prema vozačkim pogreškama, a čime će se ujedno smanjiti vjerojatnost nesreća. Ovim projektom je obuhvaćeno 12 županija u kojima su detektirana ukupno 23 opasna mjesta na državnim cestama na kojima će se obavljati radovi poput izmjene i dopune prometne signalizacije i opreme, građevinskog uređenja i proširenja sporednih prilaza, izvedba pješačkih prijelaza, nogostupa i kružnih raskrižja kao i radovi na ugradnji zaštitnih ograda, rekonstrukciji raskrižja i sličnih radova – stoji u odgovoru Ministarstva.

Najviše će posla biti u Primorsko-goranskoj županiji, gdje je planirana sanacija čak šest crnih točaka.

Donosimo popis i kartografski prikaz svih opasnih mjesta koja će se sanirati: 

1.       Zagrebačka županija:

– OM Rakov Potok na državnoj cesti DC1;

2.       Karlovačka županija:

– OM na D6/001 Brajkovo Brdo duljine 800 m;

– OM na D3/012 Dubravci duljine 600 m;

3.       Varaždinska županija:

– OM Varaždin, raskrižje DC 3 i NC;

4.       Bjelovarsko-bilogorska županija:

– OM Garešnica na državnoj cesti DC45;

5.       Primorsko-goranska županija:

– OM Rijeka, raskrižje DC8-DC 304;

– OM Bakar na državnoj cesti DC8;

– OM Jasenova na državnoj cesti DC8;

– OM Rijeka 1 na državnoj cesti DC8;

– OM Rijeka, Krešimirova na državnoj cesti DC8,

– OM Rijeka, raskrižje J.P. Kamova i DC8;

– OM Jadranovo-Klanfari na državnoj cesti DC8;

6.       Požeško-slavonska županija:

– OM Filipovac na državnoj cesti DC5

  OM Dervišaga Kuzmica na državnoj cesti DC38;

7.       Vukovarsko-srijemska županija:

– OM Vinkovci, Boškovićeva, na državnoj cesti DC55;

– OM Ivankovo na državnoj cesti DC46;

8.       Brodsko-posavska županija:

– OM Baćindol;

9.       Zadarska županija:

– OM Zadar,raskrižje DC 8-DC 422;

– OM Raskrižje DC 27-DC 59;

10.   Ličko-senjska županija:

– OM Zrće na državnoj cesti DC106;

11.   Šibensko-kninska županija:

– OM Vodice na državnoj cesti DC8;

12.   Splitsko-dalmatinska županija:

– OM Split, B. Bušića na državnoj cesti DC410

– OM Split, Spinčićeva ulica na državnoj cesti DC410.