Eko vinjete u europskim državama: Gdje su sve uvedene i kazne ako ih nemate!

Ovaj tekst je samo informativan, situacija se u mnogim gradovima i državama mijenja pa vam prije puta preporučujemo da se dodatno informirate

U neke europske gradove ne možete ući bez eko vinjete, odnosno možete, ali ćete biti kažnjeni. U nekima su proglašene privremene ili stalne ekološke zone. Starost automobila, odnosno tehnologija motora (Euro 3, Euro 4…) ključni su u stupnjevanju vinjeta. Donosimo vam pregled vinjeta i eko zona po državama. Ovaj tekst je samo informativan, situacija se u mnogim gradovima i državama mijenja pa vam prije puta preporučujemo da se dodatno informirate. Također, u mnogim državama poput Belgije, Francuske ili Velike Britanije gradovi imaju zasebna pravila (neki samo zabranjuju promet starijim autobusima i kamionima, odnosno ograničavaju ga) pa nema jedinstvenog državnog sustava.

 

Njemačka

KOJI SU GRADOVI U NJEMAČKOJ UVELI EKOLOŠKE ZONE?

Aachen, Augsburg Balingen Berlin, Berlin (blue), Bochum, Bonn, Bremen, Darmstadt, Dinslaken, Düsseldorf, Erfurt, Koeln, Eschweiler, Frankfurt am Main, Frankfurt Main (blue), Freiburg in Breisgau, Hagen, Halle an der Saale, Hamburg (blue), Hannover, Heidelberg, Heidenheim, Heilbronn, Herrenberg, Ilsfeld, Karlsruhe, Krefeld, Langenfeld, Leipzig, Leonberg/Hemmingen i okolica, Limburg, Ludwigsburg i okolica, Magdeburg, Mainz, Mannheim, Marburg, Mönchengladbach, Mühlacker, Munich, Münster, Neu-Ulm, Neuss, Offenbach, Osnabrück, Overath, Pfinztal, Pforzheim, Remscheid, Reutlingen, Regensburg, Ruhr, Schramberg, Schwäbisch, Gmünd, Siegen, Stuttgart, Stuttgart (blue), Tübingen, Ulm, Urbach, Wendlingen, Wiesbaden, Wuppertal.

KAKO UĆI U EKOLOŠKE ZONE?

Vinjete 2, 3, 4
Za ulazak u ekološke zone vozači moraju imati ekološku vinjetu, Feinstaubplakette, vidljivo istaknutu na vjetrobranskom staklu vozila.

TKO MORA IMATI EKOLOŠKU VINJETU?

Vinjeta je obvezna za sva osobna i teretna vozila, te autobuse i kampere registrirane u Njemačkoj ili u inozemstvu. Iz sustava ekoloških vinjeta izuzeti su traktori, radni strojevi i motocikli.

KOJE SU VRSTE EKOLOŠKIH VINJETA?

Vinjeta 2

CRVENA VINJETA

Vozila s dizelskim motorom EURO 2/EURO 1 i filter*
Vozila s benzinskim motorom EURO 1*

Vinjeta 3

ŽUTA VINJETA

Vozila s dizelskim motorom EURO 3/ EURO 1 i filter*

Vinjeta 4

ZELENA VINJETA

Vozila s dizelskim motorom EURO 3 i filter, EURO 4 i bolje*
Vozila s benzinskim motorom EURO 1 i bolje*

*Informativni pregled
PROMETNI ZNAKOVI EKOLOŠKIH ZONA U NJEMAČKOJ

Umwelt Zone Frei

Ulazak u ekološku zonu

Oznaka kategorija vozila s pravom ulaska.

Izlazak iz Umwelt Zone

Izlazak iz ekološke zone
GDJE U HRVATSKOJ KUPITI NJEMAČKU EKOLOŠKU VINJETU?
Ekološku vinjetu možete kupiti u touring poslovnici Zagreb – Utrina, Avenija Dubrovnik 44, Zagreb radnim danima od 8:00 do 19:00 sati.

Češka

Samo glavni grad Prag ima dvije zone, i to za autobuse i kamione (M2 i M3 te N2 i N3). Euro 0-3 vozila ne smiju ulaziti u eko zone, a Euro 4-6 vozila mogu ući u eko zone, ali moraju se prije registrirati na stranicama Grada i dobiti vinjetu. Kazne za vožnju bez vinjeta su od 60 do 100 eura. Za vinjete možete aplicirati ovdje.

Belgija

Svaki grad ima svoje neovisne zone pa se za ulazak u svaki grad morate neovisno prijaviti. Eko zone su u Antwerpu, Bruxellesu, Ghentu, Mechelenu i Willebroeku. Ne registrirate li se za vinjetu možete platiti kaznu i do 350 eura.

Španjolska

U Španjolskoj su proglašenene eko zone u Barceloni i Madridu, a u glavnom gradu Španjolske je i prva zona u koju mogu ući samo električna vozila (Zero Emission Zone). S 2020. godinom u Barceloni će biti uvedena trajna Zona niskih emisija i u nju neće smjeti starija vozila benzinci (do Euro 3) i dizelaši (do Euro 2). Zasad je Zona trenutna, kad je raznina onečišćenja u zraku previsoka – uvodi se. Od sljedeće godine bit će trajna. Kazna za vožnju bez vinjete je 100 eura. U Madridu povremena Zona zauzima područje gotovo cijelog grada i ona se aktivira ovisno o zagađenju zraka za automobile Euro 0-3 (zabrana prometa), odnosno ulazak u grad se stupnjuje ovisno o boji vinjete. Kazna za vožnju bez vinjete je 90 eura. Vinjete se mogu nabaviti u poštanskim uredima u Španjolskoj.

Nizozemska

U toj državi je 15 zona u gradovima: Amsterdamu (područje unutar prometnice A10), Amsterdam Cityju (užem središtu), Arnhemu, Bredi, Delftu, Hagu, Eindhovenu, Groningenu, Hertogenboschu, Leidenu, Rijswijku, Rotterdamu (luka), Rotterdam Cityju, Tilburgu i Utrechtu. Ako nemate vinjetu kazna je od 95 do čak 2250 eura.

Austrija

Zasad su eko vinjete u određenim zonama obaveza samo za autobuse i kamione. Vozači automobila i motocikala ne trebaju ih nabavljati. Vozači autobusa i kamiona eko vinjete mogu kupiti ovdje.

Francuska

Eko vinjete uvedene su 2016. godine i podijeljene su u šest kategorija, ovisno o starosti i emisijama štetnih plinova automobila i teretnih vozila (posebice dušikovih oksida).

Ako nemate vinjetu kazne su od 68 do 375 eura. Cijena je nešto viša od 3 eura, a vinjetu možete kupiti i ovdje. U Francuskoj također ima stalnih i povremenih eko zona (koje su teritorijalno mnogo veće), ali najbolje je pripremiti se i imati vinjetu. Ako vlasti zbog visokog zagađenja proglase eko zonu (u povremenim zonama), morate imati vinjetu na automobilu. Ako je nemate, dobit ćete kaznu. Zone su uglavnom za teretna vozila te autobuse, ali se u Parizu odnose na sva vozila, uključujući i osobna.

 

Gradovi u kojima su uvedene stalne i povremene zone: Paris, Annecy, Chambery, Arve Valley, Côte d’Or/Dijon, Creuse/Guéret, Deux-Sèvres/Niort, Drôme/Valence, Eure-et-Loir/Chartres, Gers/Auch, Gironde/Bordeaux, Grenoble, Haute-Savoie/Annecy, Hérault/Montpelier, Isère/Grenoble, Lille, Loiret/Orléans, Lyon, Maine-et-Loire, Marseille, Puy-de-Dome/Clermont Ferrand, Pyrénées-Atlantiques, Rennes, Savoie/Chambery, Strasbourg, Toulouse, Vendée/La Rouche-sur-Yon i Vienne/Poitiers.

 

Velika Britanija

U Velikoj Britaniji je nekoliko zona (Brighton, Glasgow, London LEZ, London ULEZ, London ZEZ, Norwich, Nottingham i Oxford) i za njih morate nabavljati posebne eko vinjete. Kazne su nerijetko i iznad 1000 eura. Za većinu gradova zone uključuju samo autobuse i kamione, a u sljedećih nekoliko godina počet će vrijediti i za automobile. U Londonu, pak, ove zone obuhvaćaju i automobile. Za ulazak u London možete se registrirati ovdje.

Danska

Kamionima i autobusima Euro 1 i Euro 2 zabranjen je promet u većim gradovima (Copenhagen, Aalborg, Aarhus i Odense), a Euro 3 kamioni i busevi moraju biti opremljeni filtrom čestica čađi. Na tim vozilima obavezna je eko vinjeta na vjetrobranskom staklu. Vinjeta se može kupiti ovdje. Ako nemate vinjetu kazne su i do 2700 eura.

Švedska

Zone niske emisije su na snazi u Göteborgu, Helsinborgu, Lundu, Malmöu, Mölndalu, Stockholmu, Umeåi i Uppsali. Od početka sljedeće godine uvjeti će biti pooštreni pa će samo Euro 5 i Euro 6 dizelaši moći ulaziti u Zone, a od 2022. samo Euro 6 dizelaši.

Finska

Samo Helsinki i samo autobusi i kamioni za odvoz smeća.