Francuzi su izračunali štetu na kamerama koje su uništili ‘Žuti prsluci’: Cijena je astronomska!

Ukupni račun je 360 milijuna eura, od toga će 60 milijuna biti potrošeno na popravke kamera, a ostalo je šteta zbog nenaplaćenih kazni vozačima

Sjećate li se prosvjeda ‘Žutih prsluka’ u Francuskoj? Doduše, nemate se potrebu prisjećati jer je ova skupina gnjevnih građana još aktivna. Bunili su se od sredine studenoga prošle godine protiv mnogo toga, a i protiv smanjenja prosječna brizne na otvorenim cestama s 90 km/h na 80 km/h. U revolucionarnom zanosu ‘Žuti prsluci’ uništili su čak 2100 kamera za nadzor brzine na cestama, a sad su francuske vlasti izračunale koliko to košta.

Ukupni račun je 360 milijuna eura, od toga će 60 milijuna biti potrošeno na popravke kamera, a ostalo je šteta zbog nenaplaćenih kazni vozačima (procijenjeno je na 300 milijuna eura).

U Francuskoj su postavili nove kamere na četiri metra visoke stupove, nadajući se da će im se napadači teže približiti. No, nije bilo sreće – mnoge od njih su prizemljene jer su vandali prepilili stupove ili bi se u njih zaletjeli s dizalicom ili bi ih jednostavno zapalili… Samo tijekom kolovoza u Francuskoj je stradalo 12 kamera. Policija planira ove godine postaviti još 400 novih kamera. Kazna za uništavanje kamere je pet godina zatvora i 75.000 eura. Na francuskim cestama doista nije dosadno.