Iznenađuje li vas ovaj podatak? Najčišći su automobili na prirodni plin!

Najgori su u istraživanju bili benzinski motori, a slijedili su ih dizelski automobili i električni automobili, koji su gotovo izjednačeni

Njemački autoklub ADAC proveo je studiju o emisijama štetnih plinova i došao do zanimljivog podatka. Automobili na prirodni plin (metan) trenutno su najmanje štetni za klimu. U usporedbi s benzinskim, dizelskim i električnim automobilima, koji voze s trenutno važećom mješavinom električne energije, automobili na prirodni plin pokazali su najbolje rezultate.

Samo bi električni automobili koji 100 posto koriste energiju iz obnovljivih izvora u cjelokupnom radnom ciklusu imali bolji rezultat u emisijama ugljičnog dioksida od automobila koje pokreće prirodni plin.

Istraživački institut Joanneum Research procijenio je emisiju CO2 iz automobila takozvane Golf klase, koji godišnje prijeđu 15.000 kilometara, a ukupni životni vijek ADAC-a traje 15 godina. Prema ADAC-u, električni automobili u Njemačkoj koriste energiju dobivenu najvećim dijelom iz termoelektrana na lignit i ugljen, a tu je i energija potrebna za proizvodnju baterija. Najgori su u istraživanju bili benzinski motori, a slijedili su ih dizelski automobili i električni automobili, koji su gotovo izjednačeni.

Rezultati su uključivali sve emisije, od proizvodnje do recikliranja vozila, od proizvodnje goriva do proizvodnje električne energije. Sa 225.000 kilometara automobil na prirodni plin ukupno bi emitirao oko 35 tona CO2, dizelaši i električni automobili oko 38 tona, a benzinci više od 40 tona… Kad bi 100 posto energije dolazilo iz obnovljivih izvora električni automobil bi na istom uzorku emitirao oko 13 tona CO2. Ali, kao što znate, većina energije ne dolazi iz obnovljivih izvora.