(VIDEO) Sve je više požara: Zašto gore električni bicikli?

Sve bolje biciklističke marke koriste cilindrične ćelije uglednih proizvođača, poput Samsunga, Panasonica ili Lishena

U Seattleu se zapalila baterija električnog bicikla i s njom je u plamenu nestalo još desetak baterija. U Washingtonu je izgorio električni bicikl. Izgorjela su četiri bicikla tvrtka za renatnje Lyft (uzrok jednog požara je vandalizam). To je samo dio izvještaja iz Amerike, a električni bicikli gore i u ostatku svijeta. Zbog čega?

Požari se uglavnom događaju kad se bicikli pune ili odmaraju na parkiralištu. Problem je u temperaturama koje razvijaju baterije. Kad prijeđu kritičnu temperaturu one se jednostavno zapale. Većina bicikala koristi litij-ionske baterije, koje su energetski mnogo gušće (omogućuju veću pohranu energije) nego nikal-kadmijske baterije u automobilima. Litij ima karakteristiku da u doticaju sa zrakom počne gorjeti. Zbog toga se u baterijama litij miješa s drugim komponentama – manje su zapaljive. Međutim, i to ponekad nije dovoljno. Zamislite bateriju veliku poput dva mobitela u kojoj je dovoljno energije za gotovo 100 km dometa?

Važan je i oblik baterijskih ćelija. One su u obliku cilindra, prizme ili su kvadratične (ali tanke). Sve bolje biciklističke marke koriste cilindrične ćelije uglednih proizvođača, poput Samsunga, Panasonica ili Lishena. Cilindrične ćelije mogu podnijeti više temperature bez deformiranja. Druga dva tipa baterija su tanja i podložna su deformacijama, a kad dođe do pucanja, raste temperatura i evo nam vatrice. Sama baterija bi trebala koštati kao pola bicikla, a jeftinije baterije bi mogle biti opasne.

Baterije se mogu i prepuniti, odnosno može doći do katastrofalne kemijske reakcije držite li ih predugo na punjaču. Samo je u Kini buknulo 10.000 požara na električnim biciklima i zbog toga je smrtno stradalo 200 ljudi. Naravno, u svijetu su u prometu milijuni električnih bicikala, požari su relativno rijetki, ali se događaju sve češće… Kupujete li električni bicikl, informirajte se o svemu, a ponajviše o proizvođaču baterija. Jeftini bicikl znači da je vjerojatno bilo i kompromisa oko kvalitete same baterije, a to može biti opasno.