Oprez: Prvašići kreću u školu! Roditelji pravilno vežite djecu: Ona najčešće stradavaju u automobilima!

Statistički podaci pokazuju da djeca posljednjih godina češće stradavaju kao putnici u automobilima koje voze njihovi roditelji

Hrvatski autoklub svake godine upozorava na početak školske godine – koja ove godine počinje u ponedjeljak, 9. rujna. Mnogo je trenutaka u životu koje možemo nazvati važnima, a polazak u školu jedan je od njih. Prvašićima se mijenjaju životne navike, razdoblje kad je njihov život bio samo igra završava s prvim školskim obavezama. Za roditelje to je, također, prijelomno razdoblje, trenutak kad odgoj djeteta dobiva novu dimeziju. Uspjeh u školi odredit će budućnost njihova djeteta, a s tim obvezama dolaze i brojne druge odgovornosti. Veća samostalnost djece uključuje i veće uključivanje u svakodnevni  promet, a tu se kriju i velike opasnosti. O djeci treba posebno brinuti, ona su najranjivija skupina u prometu, jer nisu u potpunosti svjesna opasnosti, zaigrana su, ne percipiraju opasnosti kao odrasli, ograničeno im je vidno polje, opterećena su početkom školske godine i torbama. Vrijedi to za prvašiće, ali i stariju djecu koja na početku školske godine, nakon ljetnih praznika, mogu reagirati neočekivano, naglašavaju u Hrvatskom autoklubu.

Stoga pozivamo vozače na veći oprez u prometu – poštujte prometne znakove i propise te se pridržavajte sigurnosnih pravila. Kad se približavate pješačkom prijelazu, budite oprezni, usporite, propustite pješake, ne ometajte ih i ne ugrožavajte. Posebno pazite na djecu koja hodaju uz cestu. U slučaju opasnosti, upozorite zvučnim signalom (trubom) na svoju nazočnost. U blizini škola, vrtića i u zonama smirenog prometa usporite i vozite oprezno!

Vozači i njihov odnos prema pješacima samo su dio onoga na što treba upozoriti. Naime, statistički podaci pokazuju da djeca posljednjih godina češće stradavaju kao putnici u automobilima koje voze njihovi roditelji. Najčešće se to događa zbog nepravilnog korištenja ili nekorištenja sigurnosne sjedalice, a to je uz alkoholiziranost vozača, prekoračenje dopuštene brzine i nekorištenje sigurnosnog pojasa ključni rizični čimbenik za ozljede i smrtne ishode u prometnim nesrećama.

Djeca koju roditelji prevoze u automobilu moraju biti adekvatno osigurana – u autosjedalicama, vezana sigurnosnim pojasom sukladno propisima. Jedno istraživanje HAK-a o prijevozu djece u automobilima na putu do vrtića pokazalo je kako gotovo polovica roditelja neispravno prevozi svoju djecu. Zabluda je kako se u rukama tijekom nesreće može zadržati dijete. Njegova će se težina mnogostruko uvećati u trenutku sudara te će poletjeti prema kontrolnoj ploči automobila ili kroz vjetrobransko staklo. Primjerice, kod sudara pri brzini od 50 km/h dijete će udariti u prepreku istom jačinom kao da je palo s trećeg kata.

Sve počinje od roditelja i njihove edukacije, već u početku moraju svojim primjerom pokazati kako se ponašati u prometu – dijete mora sjediti u primjernoj autosjedalici i biti osigurano. Potom, potrebno je djeci objasniti kako se kretati nogostupom, kako gledati u oba smjera, pomoći im u raspoznavanju prometnih znakova… Ni samostalnim polaskom u školu ili na igrališta kao pješaci djeca ne bi trebala biti prepuštena sebi. Roditelji moraju naučiti djecu kako sigurno savladati temeljne prometne situacije, poput prelaženja ceste sa semaforom ili bez njega, praćenja prometa, prolaženja između parkiranih vozila, hodanja uz rub ceste, kao i o propisima. Time će djeca na cesti kopirati i raditi ono što čine roditelji, no oni bi morali biti svjesni kako su uzor svojoj djeci i u svakodnevnim prometnim situacijama, pa i onda kad krše propise i rizično se ponašaju. Uloga roditelja u prometnoj edukaciji je ključna jer se prometna kultura uči prije svega u vlastitom domu. Ono što djeca tamo nauče pratit će ih kroz čitav život u svakodnevnim prometnim situacijama, poput oblikovanja pozitivnih vrijednosti i stavova, poštovanja i odgovornosti mlade osobe u odnosu na vlastito zdravlje i život ili stjecanja suosjećanja i poštovanja u odnosu na druge ljude. Stoga pozivamo sve roditelje da budu primjer svojoj djeci tako što će se sami pridržavati prometnih pravila i upućivati na njih te da djecu pravilno osiguraju kad ih prevoze u automobilu, pa i na najkraćim udaljenostima.