Roditelji pazite: Jedno istraživanje otkriva da ne biste smjeli držati novorođenče duže od 30 minuta u autosjedalici!

Ležanje u sjedalici pod kutom od 40 stupnjeva ubrzava rad srca i disanje

Osiguravajuća tvrtka Churchill u Velikoj Britaniji provela je istraživanje po kojem čak 29 posto roditelja ostavlja bebe da spavaju u autosjedalicama. No, to bi mogla biti iznimno opasna navika. Još je istraživanje Lullaby Trusta 2016. pokazalo da nije dobro držati novorođenčad u dječjim sjedalicama duže od tridesetak minuta. Ležanje u sjedalici pod kutom od 40 stupnjeva ubrzava rad srca i disanje, a moguće je da će novorođenče u krvi imati nižu razinu kisika. Sve se to povezuje sa sindromom iznenadne smrti novorođenčeta.

Koliko god je važno da dijete bude pravilno osigurano u vozilu, odnosno vezano u dječjoj sjedalici, važno je, također, nakon vožnje izvaditi ga iz sjedalice i položiti u krevetić.

– U prvih šest tjedana od rođenja roditelji bi trebali izbjegavati putovanja duža od 30 minuta s bebom u sjedalici. Putujete li duže, često prekidajte putovanje i uzmite vašu bebu u naručje – rekao je profesor Peter Fleming s University of Bristol, dio tima koji je proveo istraživanje za Lullaby Trust.