Toyota testira Prius sa solarnim pločama: Cilj je automobil kojega nećete morati puniti na utičnici!

Toyota se suočava s nekoliko izazova, kako cijeli sustav učiniti efikasnijim, kako cijeli paket učiniti lakšim i kako smanjiti cijenu cijelog sustava

Japanski div Toyota započeo je seriju testova s Priusom opremljenim solarnim pločama. Krajnji cilj ove akcije je dobiti vozilo koje nećete morati uključiti u izvor napajanja električnom energijom, odnosno automobil koji će se puniti samo pomoću sunčeve energije. Cijeli projekt financijski podržava japanska vlada, a Prius je opremljen Sharpovim solaranim panelima koji su raspoređeni na krovu te poklopcima prtljažnika i motora.

Struja se pohranjuje u baterijama, a u Toyoti su uspjeli dobiti oko 56 kilometara dometa dnevno u idealnim uvjetima. Naravno, mnogo manje energije prikupi se kad je oblačno, a čak i kad je prevruće.

Solarne ćelije derivat su onih koje su konstruirane za satelite i ultra tanke su – samo 0.03 milimetra. U prtljažniku automobila su baterije, koje povećavaju masu vozila za 80 kilograma.

Toyota se suočava s nekoliko izazova, kako cijeli sustav učiniti efikasnijim, kako cijeli paket učiniti lakšim i kako smanjiti cijenu cijelog sustava.