Gotovo je sa zaobilaženjem upravne pristojbe pri kupoporodaji rabljenih vozila: Darovanje vozila sad treba dokazati!

Prema predloženom moći ćete darovati rabljeno vozilo, bit će propisano oslobođenje od plaćanja upravne pristojbe za srodnike u uspravnoj liniji, ali isključivo uz uvjet da je to vozilo prethodno registrirano na darovatelja

Znate i sami prilikom stjecanja, kupnje rabljenog vozila, a takva se u glavnom i kupuju morao se platiti porez! Znači postupak je imao svoj tijek. Kupite vozilo, javni bilježnik ovjerava potpis prodavatelja na kupoprodajnom ugovoru, nakon toga kupac odlazi u Poreznu upravo tamo plaća 5% od tržišne cijene u trenutku stjecanja vozila radi naplate posebnog poreza. Porezna uprava čim kupac plati izdaje klauzulu da je porez plaćen. Naime, dokaz o plaćenom porezu bio je uvjet za registraciju rabljenog motornog vozila. Kupac bi zatim otišao u policijsku postaju radi registracije vozila i to bi bilo to.
Onda se promijenio propis! Porez se više ne plaća, plaća se umjesto njega upravna pristojba. Ta se pristojba plaća prema propisanom iznosu upravne pristojbe u kunama po kilovatu (KW), ovisno o godini starosti rabljenog motornog vozila. Odlično! Bitno je reći da pristojbena obveza nastaje tek u trenutku registracije rabljenog motornog vozila. Bitno je reći da je propisano i oslobođenje od plaćanja upravne pristojbe u slučaju da se rabljeno motorno vozilo stječe na temelju ugovora o darovanju, a stjecatelj je bračni drug, potomak i predak koji čini uspravnu liniju te posvojenik i posvojitelj koji je u tom odnosu s darovateljem.

Zašto je to bitno? Zato je na ovim prostorima žive eksperti za pronalaženje rupe u propisu. Osim toga vrlo su darežljivi u širenju usmene predaje kako „preveslati propis“. Vrlo brzo kad netko otkrije „caku“ glas se pronese do najudaljenije zabiti.
Krenulo se masovno izbjegavati plaćanje te upravne pristojbe! Kako? Lako! Ako auto darujete određenom krugu gore navedenih srodnika u pravoj liniji prije registracije nema plaćanja pristojbe. Hrvati su postali masovno darežljivi! Velikodušnost na djelu u najdoslovnijem smislu te riječi! Sve se odvija u dva koraka. Najprije se sklapa ugovor o kupoprodaji rabljenog motornog vozila. Nakon toga, ali prije nego što osoba koja je na temelju ugovora o kupoprodaji stekla rabljeno motorno vozilo to vozilo registrira na svoje ime, sklapa drugi ugovor i to ugovor o darovanju tog istog vozila i to između srodnika u uspravnoj liniji, za koje važeći Zakon o posebnom porezu na motorna vozila propisuje oslobođenje od plaćanja upravne pristojbe.
Budući da je darežljivost uzela maha Ministarstvo financija ozbiljno se zabrinulo i konstatiralo da je takvo sklapanje dva ugovora isključivo s ciljem oslobođenja od plaćanja upravne pristojbe suprotno svrsi i cilju propisivanja oslobođenja od obveze plaćanja upravne pristojbe na stjecanje rabljenih motornih vozila. Odlučilo se stati tome na kraj!

Imate li na umu osobno primijeniti tu metodu izbjegavanja plaćanja upravne pristojbe požurite. Ministarstvo financija poslalo je 17. rujna 2019. u javnu raspravu Zakon o izmjeni i dopunama Zakona o posebnom porezu na motorna vozila kojim bi se „popunila ta rupa u zakonu“. Promjena je isključivo potaknuta opisanim, masovno primjenjivanim izbjegavanjem plaćanja pristojbe i to aktom darovanja, bližnjim rođacima.
Sad će se to izmijeniti. Prema predloženom moći ćete darovati rabljeno vozilo, bit će propisano oslobođenje od plaćanja upravne pristojbe za srodnike u uspravnoj liniji, ali isključivo uz uvjet da je to vozilo prethodno registrirano na darovatelja. Time će se otkloniti mogućnost korištenja propisanog oslobođenja od plaćanja upravne pristojbe u slučaju darovanja vozila srodniku u uspravnoj liniji prije nego darovatelj registrira to vozilo na svoje ime. Ministarstvo financija ističe kako će ta izmjena doprinijeti postizanju pravednog i transparentnog sustava naplate upravnih pristojbi kao i stvaranju veće pravne sigurnosti za pristojbene obveznike.