HAK-ove internetske stranice: Dostupne su i snimke s austrijskih te slovenskih prometnih kamera!

Sa slovenskih državnih cesta i autocesta na našoj karti naći će se 280 kamera, a s austrijskih autocesta njih oko 450

Hrvatski autoklub prepoznao je potrebu vozača i tijekom ljetnih mjeseci potpisao je sporazum o razmjeni podataka o prometu s upraviteljima autocesta iz Slovenije i Austrije (DARS i ASFINAG) iz kojih nam dolazi veliki broj turista.
Internetske stranice o stanju i prohodnosti cesta kao i mobilna aplikacija najrelevantniji su izvor podataka koji svakodnevno koristi veliki broj vozača. Tijekom ove ljetne sezone od 15. lipnja do 15. rujna, internetska stranica Hrvatskog autokluba posjećena je gotovo 7 milijuna puta od čega se 80% posjeta odnosi na informacije o stanju u prometu (kamere, karta, radari, cestarine, vinjete…).
Segment kamera najposjećeniji je s gotovo 2 milijuna posjeta zbog čega Hrvatski autoklub sustavno ulaže u opremu i postavljanje novih kamera osobito na graničnim prijelazima i trajektnim pristaništima i lukama. U sustavu video nadzora nalazi se veliki broj kamera koje preuzimamo iz video nadzora upravitelja cesta kao što su Hrvatske autoceste, Autocesta Rijeka-Zagreb te Autocesta Zagreb-Macelj. Od prošle godine u našem sustavu video nadzora nalaze se i kamere u vlasništvu bosanskohercegovačkog autokluba BIHAMK-a koje prikazuju stanje na graničnim prijelazima sa strane BIH.
Zbog iznimno velike posjećenosti stranice o stanju i prohodnosti cesta (https://www.hak.hr/info/stanje-na-cestama/#prohodnost-cesta) odlučili smo objaviti snimke s video nadzora na slovenskim i austrijskim cestama.

Sa slovenskih državnih cesta i autocesta na našoj karti naći će se 280 kamera, a s austrijskih autocesta njih oko 450. Važno je istaknuti da s objavljivanjima podataka o stanju u prometu od upravitelja cesta iz susjednih država Hrvatski autoklub neće prestati. U planu je uskoro potpisati sporazum s mađarskim upraviteljima cesta, a nakon toga objavljivanje njihovih podataka.