Europska unija: Danska i još deset država žele zabraniti prodaju dizelaša i benzinaca!

Litva, Latvija, Slovenija, Bugarska te još nekoliko država napominju da treba spriječiti i takozvano 'curenje ugljika' prodajom starih dizelaša i benzinaca iz zapadnog dijela Europe u istočni

Na sastanku ministara okoliša Europske unije Danska je izašla s radikalnim prijedlogom, a to je zabrana svih dizelskih i benzinskih automobila, odnosno zabrana prodaje tih vozila od 2030. godine. Danska nije sama, podržava je još deset europskih država pa se ovaj prijedlog može nazvati ozbiljnim.

Ideja nove predsjednica Europske komisije Ursule van der Leyden je učiniti Europu prvim kontinentom koji nema čak ni minimalno negativan utjecaj na klimatske promjene od 2050. godine. Plan je smanjiti emisije CO2 za 40 posto do 2030. godine te dovesti ih na nulu 2050. godine.

Inače, Litva, Latvija, Slovenija, Bugarska te još nekoliko država napominju da treba spriječiti i takozvano ‘curenje ugljika’ prodajom starih dizelaša i benzinaca iz zapadnog dijela Europe u istočni. To bi moglo poprilično pogoditi naše kupce i iste te Bugare.

Danci neće odustajati i nadaju se da će s drugih deset država oformiti snažan blok koji će raditi na zabrani prodaje dizelaša i benzinaca u državama EU.