Lažne svjećice preplavljuju tržišta, a mogu oštetiti motor!

Analizom ustanovljeno je da lažirane svjećice koriste materijale lošije kvalitete i konstrukcijski su inferiorne originalima

Lažnjaci su svuda oko nas, baš poput magle o kojoj pjeva Josipa Lisac. Lažirana roba je također jedan od oblika magle, metaforičke, doduše, ali znate o čemu se radi! Australska Državna komora automobilske industrije upozorava kupce da je većina svjećica koje je ta organizacija kupila preko internetskih servisa – magla! Odnosno, lažnjaci su, pa se iza imena Honda, Toyota ili Nissan krije rad ‘stručnjaka’ u nekoj garaži u središnjem dijelu Kine ili neke druge države. Također, gotovo ih je nemoguće separirati od originala jer izgledaju isto i zapakirane su u istu ambalažu (na glavnoj fotografiji s lijeve strane je originalna svjećica, a s desne krivotvorina).

Jedinu razliku ćete osjetiti u vožnji jer je analizom ustanovljeno da lažirane svjećice koriste materijale lošije kvalitete i konstrukcijski su inferiorne originalima. Naravno, ove svjećice mogu i oštetiti vaše vozilo. Mogu se pregrijati i utjecati negativno na performanse motora, a mogu se i rastopiti poput sladoleda na suncu te prouzročiti velika oštećenja motora… Kako se zaštititi? Kažu u Australiji tako da kupujete od ovlaštenih servisa ili trgovina automobilskim dijelovima koje nabavljaju robu iz provjernih izvora. Mogu to biti i internetske trgovine, ali važno je tko proizvodi svjećice. Kao prosječan kupac teško ćete prepoznati lažne svjećice… U Australiji, Brazilu, Tajlandu ili Hrvatskoj.