Sjekira Jacka Nicholsona iz filma Isijavanje na aukciji je gotovo četiri puta premašila procijenjenu vrijednost!

Očekivalo se da će postići cijenu između 40.000 i 60.000 funti, ali nakon velikog nadmetanja prodana je za čak 170.000 funti

Sjekira koju je Jack Nicholson koristio u filmu Isijavanje (The Shining) prodana je na aukciju za 170.000 funti – gotovo četiri puta veću svotu od koje se procjenjivalo da će postići. Rekvizit je prodan, 1. listopada, na aukciji Entertainment Memorabilia u Londonu. Očekivalo se da će postići cijenu između 40.000 i 60.000 funti, ali nakon velikog nadmetanja prodana je za čak 170.000 funti.

Sjekira, koju je Nicholson koristio u filmu kao ubojiti protagonist Jack Torrance u klasiku Stanleya Kubricka je vatrogasna sjekira izrađena po mjeri koja je trebala biti praktična za snimke u kojima je Jack slomio vrata stana, a zatim vrata kupaonice u potrazi za  sinom Dannyjem i suprugom Wendy, pojašnjava stranica aukcije.

Jedan član filmske ekipe kupio je sjekiru na rasprodaji imovine filma na kraju snimanja jer mu je bila potrebna sjekira da bi cijepao drva kod kuće. Ipak, rekvizit u konačnici nikada nije korišten u tu svrhu i “ostao je u izvrsnom stanju, s tek nekoliko udaraca i ogrebotina koji su zadobiveni tijekom uporabe Kubrickovih notorno dugih dana snimanja”.