Što se to događa na hrvatskim cestama: Oduzeta im vozačka dozvola, a i dalje voze, bježe policiji…

Alkohol, vožnja bez dozvole, bježanje policiji - ne trebate gledati filmove jer svega toga ima na našim cestama

Policijske uprava brodsko-posavska objavila je vijest o dvojici prometnih prekršitelja, koji pokazuju da razum često ne stanuje na hrvatskim cestama. Nažalost, kad čitate ovkave vijesti onda je i moguće racionalnije visok broj smrtno stradalih, ozlijeđnih: Unazad dva dana, na području Policijske uprave brodsko-posavske, temeljem postupanja policijskih službenika i podnesenih optužnih prijedloga, suci Općinskog suda u Slavonskom Brodu i Stalne službe u Novoj Gradiški, proveli su žurne prekršajne postupke protiv dvojice vozača, recidivista, koji su i prethodno učestalo činili prometne prekršaje.

U prvom slučaju, policijski službenici Mobilne jedinice Ravnateljstva policije, dana 15. listopada, u 12.05 sati, u Starom Petrovom Selu, u prometu su zaustavili osobni automobil, kojim je upravljao 33-godišnjak, a koji je policajcima pokušao pobjeći, no, bezuspješno. Utvrđeno je da je upravljao osobnim automobilom, iako mu je prethodno vozačka dozvola poništena zbog ranijih prometnih prekršaja i prikupljenih negativnih bodova, te dok mu je sudskom odlukom, izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju od godinu dana. Također, uza se nije imao osobnu iskaznicu. Policijski službenici Policijske postaje Nova Gradiška, 33-godišnjaka su uz optužni prijedlog doveli u Općinski sud Stalnu službu u N. Gradiški, na žurni prekršajni postupak, kojom prilikom mu je sudac izrekao zatvorsku kaznu u trajanju od 55 dana, novčanu  kaznu te zaštitnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju od dvije godine. Policijski službenici su 33-godišnjaka isti dan predali u zatvor u Požegu.

U drugom slučaju, policijski službenici Postaje prometne policije Slavonski Brod, dana 16. listopada, u 16.30 sati, u Slavonskom Brodu, u Ulici Sv. Antuna, zaustavili su osobni automobil, kojim je upravljao 63-godišnjak pod utjecajem alkohola (2.14 promila alkohola u organizmu), prije stjecanja prava na upravljanje (poništena vozačka dozvola, zbog prethodno počinjenih prometnih prekršaja), te prilikom vožnje nije koristio zaštitni sigurnosni pojas. Spomenutog prekršitelja prometnih propisa, policijski službenici su isključili iz prometa i zadržali na otriježnjenju u policiji, te ga uz optužni prijedlog doveli na žurni postupak u Općinski sud u Slavonskom Brodu, kojom prilikom mu je (17. listopada), sudac izrekao zatvorsku kaznu u trajanju od 28 dana. U poslijepodnevnim satima, policajci su prekršitelja predali na izdržavanje zatvorske kazne u Požegu.