Vikend na hrvatskim prometnicama: Čak 29 recidivista uhvaćeno u novim prekršajima!

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU zagrebačke - njih 90

Policija je protekli vikend iskoristila za pojačani nadzor prometa, a sad je i objavila brojke, koju su uvijek zanimljive, a nerijetko i tragične. Mnogo je prekršaja, prometnih nesreća, vožnji u alkoholziranom stanju. Prenosimo policijski izvještaj…

Policija nastavlja s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja, čijim činjenjem se događaju najteže prometne nesreće s teško ozlijeđenim i poginulim osobama. Stoga su ove aktivnosti posebno usmjerene i prema ponavljačima teških prekršaja u prometu tzv. „recidivistima“.

 U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge i dr.

Policijski službenici svih policijskih uprava su proteklog vikenda, od 18. do 20. listopada 2019. godine, utvrdili ukupno 4.214 prekršaja od kojih izdvajamo:

– 328 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, gdje je najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini 2,8 g/kg izmjerena na području PU krapinsko – zagorske

– 1814 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području PU vukovarsko – srijemske sa 238 km/h

– 511 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa

– 201 prekršaj nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU zagrebačke – njih 90, dok je najmanje utvrđeno na području PU ličko – senjske tj. tri takva prekršaja. Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU zagrebačka s 215 takvih prekršaja, dok je najmanje utvrđeno u PU požeško – slavonskoj sa 14 takvih prekršaja. Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači na području PU splitsko – dalmatinske, njih 132. Najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen je na području PU zagrebačke, 38 takvih prekršaja.

Ako malo detaljnije proanaliziramo, vidljivo je da su najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili vozači starosti od 31 do 40 godina (82 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0,51 do 1,0 g/kg, što je i najčešće izmjerena koncentracija tijekom ove akcije.

Aktivnosti policije u nadzoru prometa bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom kojih su zatečene 29 osobe koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“, a počinile su 32 teška prekršaja, od kojih najviše: nedopuštena koncentracija alkohola – 14; upravljanje prije stjecanja prava – 10; upravljanje dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom – tri; upravljanje nedopuštenom brzinom kretanja – četiri i dr. Iz tog razloga 10 vozača je zadržano u posebnim prostorijama do otrežnjenja, a protiv 14 vozača proveden je žurni prekršajni postupak, kojom prilikom je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

Ovog vikenda su se na prometnicama Republike Hrvatske dogodile 94 prometne nesreće s nastradalim osobama. U dvije nesreće smrtno su stradale dvije  osobe, dvije su zadobile teške ozljede, a jedna lakše ozljede. U ostalim nesrećama ozlijeđena su 122 sudionika.

Stoga se i poduzimanje mjera usmjerenih na povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu nastavlja.

Slijedom iznijetog, ponovno pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život.