Ferrari je upravo patentirao upravljanje automobilom pomoću joysticka? Je li ta ideja realna?

Dosad je predstavljeno nekoliko konceptnih automobila koji su umjesto upravljača imali joystick

Talijanski proizvođač supersportskih automobila Ferrari patentirao je upravljanje automobilom pomoću joysticka. Uređaj sličan onome koji nalazimo na avionima nalazi se s desne strane vozačeva sjedala.

Ovaj novitet prijavljen je u Američkom uredu za patente, a joystick bi imao dvostruku funkciju – pomicanjem lijevo-desno određivao bi se smjer, a naprijed-nazad automobil bi usporavao ili ubrzavao. Uz upravljačku palicu i dalje bi bili dostupni upravljač i pedale u automobilu.

Dosad je predstavljeno nekoliko konceptnih automobila koji su umjesto upravljača imali joystick (Ford FX Atmos iz 1954. godine, Mercedes F200 Imagination iz 1996. godine i Saab Prometheus iz 1993. godine), ali u serijskoj proizvodnji nismo vidjeli nijedan. Mnogo je problema koje bi tu trebalo riješiti, a pretpostavlja se da bi uporaba joysticka bila najrealnija u monotonim vožnjama na autocestama.

Naravno, činjenica da je Ferrari nešto patentirao ne znači da ćemo to vidjeti u proizvodnji. Prije pet godina zaštitio je i tehnologiju motora s dva cilindra, a zasad ga nismo vidjeli u proizvodnji.