Aston Martin DBX: Otkriven je luksuzni SUV koji košta gotovo 200.000 eura!

Nakon višemjesečnog razvoja i iščekivanja, dugo očekivani Aston Martin DBX 2020. otkriven je na službenim fotografijama koje prikazuju luksuzni crossover s isto takvim performansama

Aston Martinov luksuzni SUV DBX ima Mercedes-Benzov 4,0 V8 twin-turbo motor  koji isporučuje 542 KS i 700 Nm okretnog momenta. Sprint do 100 km/h dostići će za 4.5 sekundi dok mu je najveća brzina 291 km/h. to su osnovne performanse Aston Martinovog SUV-a. 

Uparen s motorom je devetstupanjski automatski mjenjač koji radi sa sustavom pogona na svim kotačima s aktivnim diferencijalima, uključujući aktivni središnji diferencijal i stražnji diferencijal s ograničenim proklizavanjem.

Iznutra je jasno da je Aston Martin želio DBX učiniti posebnim mjestom za putnike. Neposredno ispred vozača je upravljač s tri kraka umotan u kožu i zajedno sa ručicama mjenjača.

Drugi zanimljiv aspekt unutrašnjosti DBX-a je tzv. plutajuća središnja konzola koja dodaje prostrani osjećaj SUV-a. Tu je i panoramski stakleni krov, vrhunska koža na većini površina i lijepa presvlaka Alcantara…

Sve u svemu, Aston Martin DBX teži 2245 kg i standardno je opremljen s adaptivnim zračnim ovjesom. To znači da se visina vožnje DBX-a može povećati za 45 mm ili smanjiti za 50 mm, ovisno o terenu.

Govoreći o automobilu, izvršni direktor Andy Martin Andy Palmer rekao je:

– DBX je automobil koji će mnogima pružiti prvo iskustvo vlasništva Aston Martina. Kao takav, trebao je biti istinit temeljnim vrijednostima koje su utvrđene u našim sportskim automobilima, a istovremeno je pružio svestranost načina života koja se očekuje od luksuznog SUV-a. Proizvesti tako lijep, ručno izrađen, a tehnološki napredan automobil ponosni je trenutak za Aston Martin. 

Oni u SAD-u koji žele preuzeti Aston Martin DBX moći će to učiniti od 189.900 dolara, dok cijene u Velikoj Britaniji počinju od 158.000 funti, a u Njemačkoj od 193.500 eura. Pa izaberimo gdje nam je povoljnije.