Opasni akvaplaning i gubitak kontrole nad automobilom: Što učiniti u toj situaciji?!

Dogodi li vam se akvaplaning nemojte panično okretati upravljač, jer će u onom trenutku kad se vrati kontrola nad vozilom smjer kretanja vozila ovisiti o tome kako ste usmjerili kotače

Jedna od najopasnijih pojava u vožnji je akvaplaning, kad s vozilom naletite na vodene lokve i pritom se stvori vodeni klin između kotača vozila i ceste. U tom trenutku ćete na upravljaču (koji postaje lakši), ali i u samom vozilu osjetiti kao da lebdite iznad ceste, a ‘taj’ let može završiti tragično. U tom trenutku nemate kontrolu nad vozilom, a ključno je vratiti je što prije.

Dogodi li vam se akvaplaning nemojte panično okretati upravljač, jer će u onom trenutku kad se vrati kontrola nad vozilom smjer kretanja vozila ovisiti o tome kako ste ga postavili. Moguće je da ćete zbog paničnog okretanja upravljača izgubiti kontrolu nad vozilom ili će skrenuti s ceste… Također, podignite lagano nogu s papučice gasa. Ne kočite, odnosno nemojte pritisnuti kočnicu!

Uvijek možete reći da je lakše teoretizirati nego u djeliću sekunde donositi odluke, ali nećete pogriješiti ako držite upravljač u zadanom smjeru i podignete nogu s gasa.