Projekt od kojega se mnogo očekivalo: Kako je propala solarna cesta u Francuskoj?!

Cesta je trebala proizvoditi oko 150.000 kWh struje godišnje, ali najviše je proizvedeno 2018. godine, samo 80.000 kWh

Kad je 2016. godine otvorena prva solarna cesta u francuskom Tourouvreu to je predstavljeno kao posljednja riječ tehnologije. Mi koji smo to čitali u Hrvatskoj zdvajali smo kako oni mogu, a mi ne. Znate, one klasične žalopojke! Na nešto više od 900 metara ceste potrošeno je oko pet milijuna eura, na otvorenju se pojavila i tadašnja ministrica energetike Segolene Royal, koja je naglasila da želi što više takvih cesta.

No, vrijeme je prolazilo, a ta inovativna cesta koje je trebala proizvoditi energiju za 5000 ljudi dnevno pokazala se kao veliki promašaj. Već 2018. godine na prometnici su se pojavile prve pukotine i dio je morao biti pretvoren u običnu cestu, odnosno skinuti su solarni paneli.

Cesta je trebala proizvoditi oko 150.000 kWh struje godišnje, ali najviše je proizvedeno 2018. godine, samo 80.000 kWh. Tvrtka koja je proizvela panele jamčila je za njihovu čvrstoću, ali vrlo brzo su se počeli raspadati. Također, na smanjenje proizvodnje utjecalo je i lišće koje se lijepilo za panele. Uglavnom, projekt je neslavno propao, a Francuska odustaje od daljnje implementacije. Poanta, i Francuzi griješe, ili, ponekad nije loše ne činiti ništa – poput nas.