Zimski uvjeti na cestama: Pronađeno je bolje rješenje od soli za otapanje snijega i leda, a to je grožđe!

Znanstvenici su zaključili da kožice grožđa, kemijskim procesima i raspadanjem stvaraju moćno sredstvo za zimsko posipanje cest

Pojavi li se na kolnicima snijeg na potezu su zimske službe koje ceste posipaju solju. Kao što je poznato, sol baš i nije najzdravija, pomalo uništava cesta te djeluje negativno na okoliš u njihovoj blizini.

Znanstvenici s Washington State Universityja došli su do novog zaključka: led i snijeg na cestama bolje bi otapali kožice grožđa i drugi ostaci poljoprivrednih kultura, a pritom su i gotovo neutralni za ceste i okoliš.

Znanstvenici su zaključili da kožice grožđa, kemijskim procesima i raspadanjem stvaraju moćno sredstvo za zimsko posipanje cesta, koje je u praksi mnogo bolje od soli, odnosno brže otapa led. Znanstveni članak objavljen je u časopisu Journal of Materials in Civil Engineering, a sad se čeka prva komercijalna primjena.

– Ovaj projekt je odličan jer iza njega ne ostaje baš nikakav otpad. Izvrsno je i to da, ovisno o dijelu zemlje, uz grožđe možemo kombinirati različite vrste biljnih kultura – objasnio je profesor Xianming Shi, voditelj projekta.