Jeftiniji taksi servisi: Manje je prometnih nesreća, ali građani mnogo više piju alkohol!

U New Yorku je navodno čak 35 posto manje nesreća u prometu poveznih s konzumacijom alkohola

Veliki posao napravili su jeftiniji taksi servisi poput Ubera ili Lyfta, a neki posluju i kod nas, uključujući i klasične taksi službe koje također nude povoljne taksi usluge. Iz prometne perspektive najvažniji rezultati su veliki broj korisnika, odnosno sve manje vozača u alkoholiziranom stanju, ali ima i drugih pojava.

Ekonomisti Jacob Burgdorf i Conor Lennon sa Sveučilišta Louisville te  Keith Teltser sa Sveučilišta Georgia State napravili su veliko istraživanje o utjecaju Ubera i sličnih službi na vožnju u SAD-u, ali ponašanje građana.

Očekivano, došlo je do pada svih ključnih negativnih prometnih parametara. Čak je 10 posto manje nesreća s poginulim osobama, odnosno 10 posto je manje prekršaja s alkoholiziranim građanima u, na primjer, Seattleu. U New Yorku je navodno čak 35 posto manje nesreća u prometu poveznih s konzumacijom alkohola.

S druge strane, ova studija dokazuje da ljudi mnogo više piju pa potom zovu taksi službe. Najviše je poziva Uberu u Chicagu, Pittsburghu, Miamiju i drugim američkim gradovima u vrijeme kad se zatvaraju barovi.