Rudari u mutnom: Krađe automobilskih katalizatora u velikom su porastu!

Lopovima ovo postaje unosan biznis, a i mnogo je sigurniji jer je ukradeni automobil teško sakriti, a otuđeni katalizator stane u sportsku torbu

Za vrijednim materijalima poput paladija, rodija ili platine traga se u cijelom svijetu, rudnici su u vlasništvu velikih multinacionalki i uglavnom – okreće se veliki novac. No, postoji i oni koji znaju da se do tih materijala može doći na mnogo jednostavniji način, a jedno veliko parkiralište s automobilima djeluje poput samoposluge.

Samo jedna osiguravajuća kuća u Velikoj Britaniji bilježi povećanje prijava na krađu katalizatora u vozilima – i to deset puta, kompariraju li se siječanj i listopad 2019. godine. Katalizatori su vrijedan izvor tih materijala i zbog toga ih lopovi jednostavno izrežu i odvaja od ostatka ispušnog sustava. Već su se javili neki vozači kojima su katalizatori otuđeni dvaput ove godine.

Lopovima ovo postaje unosan biznis, a i mnogo je sigurniji jer je ukradeni automobil teško sakriti, a otuđeni katalizator stane u sportsku torbu. Kao što znate, katalizator pomaže konvertirati štetne plinove iz motora, odnosno osigurati čišći ispuh.