Zanimljiva studija: Mjesta u automobilu s najviše bakterija i tko više brine o vozilima, muškarci ili žene?!

Što se plijesni tiče, najčešće ćete je pronaći na sigurnosnim pojasevima te ručkama vrata

Studija američkog Healthy House Institutea obuhvatila je ukupno stotinu automobila, a cilj je bio pronaći mjesta s najviše bakterija u interijeru automobila. Sami znate, često se piše da su mnogo dijelovi unutrašnjosti automobila prljaviji od prosječna zahodske školjke, odnosno na njima stanuje više bakterija. Dok ćete omraženi dio vašeg toaleta ili zahoda često prati i čistiti, dugme na kojem pojačavate ili stišavate radio u svom automobilu rijetko ćete brisati, a studija HHI-ja pokazuje da taj mali dio infotainment sustava ima najveću koloniju bakterija. Nerijetko se radi i o funkcijskim elementima u unutrašnjosti vozila koji nemaju ravnu površinu pa ih je još teže obrisati.

Drugi po onečišćenosti, odnosno po broju bakterija je sigurnosni pojas, slijede prekidači električnih podizača prozora, upravljač, tkanina sjedala, ručica mjenjača te  držači za piće. Zaključak je jednostavan – najviše bakterija imaju dijelovi unutrašnjosti koje najčešće dirate.

Izolira li se samo jedna bakterija, zlatni stafilokok, ona je najprisutnija na sjedalima, mjenjaču, ručici za otvaranje vrata, ostacima hrane, dugmetu za upravljanje hi-fijem…

Što se plijesni tiče, najčešće ćete je pronaći na sigurnosnim pojasevima te ručkama vrata.

Vanovi i monovolumeni imaju najviše bakterija u interijeru, a slijede SUV-ovi te limuzine. Oženjeni vlasnici vozila uzgajaju više bakterija u automobilima od neoženjenih, a zanimljivo je da su automobili koji voze žene prljaviji od onih koje voze muškarci.

Što vam možmo poručiti osim, redovito održavajte automobil!