U Njemačkoj nema milosti prema prometnim prekršiteljima: Godišnje oko 80 tisuća vozača mora na Idiotentest! Pogledajte pitanja!

Test se sastoji od liječničkog pregleda, intervjua s psihologom, testa reakcije (i koncentracije) te upitnika

Medicinsko-psihološki pregled ili, narodski, Idiotentest (MPU), čeka sve njemačke vozače koji izgube vozačku dozvolu zbog vožnje pod utjecajem alkohola, droga ili prikupe previše kaznenih bodova. Zbog svega toga njemački zakonodavci misle da je vrijeme da odete na dobar pregled i da ispunite test u kojem će evaluirati vaše psihofizičke sposobnosti da vozite automobil.

U pravilu, na Idiotentest prisiljeno je ići oko 80.000 vozača godišnje, a 40 posto vozača u Njemačkoj ne prolazi od prve i mora pokušati drugi put.

Test se sastoji od liječničkog pregleda, intervjua s psihologom, testa reakcije (i koncentracije) te upitnika.  Koja su pitanje tipična za Idiotentest? Ovo su neka od njih…

– Koliko dugo imate vozačku dozvolu?

– Kako ocjenjujete sebe kao vozača?

– Kako ste reagirali na prve opomene i kazne?

– Koje su vaše današnje odluke i što se razlikuje od prije?

– Što za vas znači vozačka dozvola?

Svrha pitanja Idiotentesta je otkriti priznaje li osoba da je u prošlosti počinila pogreške i naučila iz njih. Osim toga, treba utvrditi treba li očekivati ​​daljnje nedolično ponašanje u budućnosti ili će prevladati osjećaj odgovornosti. Dakle, ideja nije vidjeti zna li vozač prometna pravila nego kakvi su njegovi stavovi o vožnji i je li iz svog prekršaja nešto naučio.

U videu na YouTubeu, odvjetnik Njemačkog autokluba (ADAC) Levin Schneider detaljno je raščlanio troškove MPU-a. Važno je naglasiti da nema paušalnih cijena – troškovi se razlikuju od slučaja do slučaja. Međutim, prema Schneideru, možete očekivati sljedeće stavke:

– Pripreme su moguće u individualnim terminima, gdje vas očekuje tarifa od oko 100 eura po satu. Deset sati je 1000 eura. Grupne sesije su jeftinije: od 500 do 600 eura po osobi.
– Dokaz o apstinenciji od alkohola ili droga: Obično je potreban u slučaju vožnje pod utjecajem alkohola ili droga. U razgovoru s prometnim psihologom može se razjasniti što je točno potrebno učiniti u pojedinom slučaju. Analize kose obično koštaju između 200 i 300 eura, pregled uzoraka urina – 50 do 100 eura.
– Troškovi za procjenu, tj. sam MPU: Ovdje nema klasičnog cjenika. Obično se raspon kreće od 400 do 800 eura. Najjeftinija opcija je obično MPU za one koji su skuplili previše kaznenih bodova. Vozači koji su izgubili vozačku dozvolu zbog prekršaja prouzročenih korištenjem alkohola moraju platiti više. Najskuplja varijanta je obično MPU za vozače koji su ostali bez dozvole jer su vozili (ili skrivili nesreću) pod utjecajem druga.
– Novi zahtjev za vozačku dozvolu košta oko 250 eura.

Uglavnom, Idiotentest može koštati i više od 2500 eura.