Toyota za one koji griješe: Uskoro u uporabi sustav koji neće dopustiti da umjesto kočnice stisnete pedalu gasa!

Sustav će softverski, pomoću vanjskih senzora, trenutne brzine, uključenih pokazivača smjera..., procijeniti da ste umjesto gasa htjeli pritisnuti kočnicu

Da, tako je! Doduše, pedalu gasa ćete stisnuti, ali do ubrzanja neće doći. Zamjena pedala u Japanu je nešto što se često događa (vjerojatno je tako i u ostatku svijeta) – broj takvih nesreća u kojima sudjeluju vozači stariji od 74 godine je u porastu. Još 2007. godine bila je 381 nesreća u kojoj su vozači umjesto kočnice pritisnuli gas, a prošle godine dogodila se 791 nesreća.

U sklopu svog sigurnosnog sustava u vozilima Toyota će onemogućiti slučajnu aplikaciju gasa (kad vozač želi pritisnuti kočnicu). Sustav će softverski, pomoću vanjskih senzora, trenutne brzine, uključenih pokazivača smjera…, procijeniti da ste umjesto gasa htjeli pritisnuti kočnicu i neće dopustiti ubrzavanje automobila. Radit će pri brzinama do 30 km/h. Ovaj sustav prvo od ljeta ide u nove automobile koje će Toyota prodavati u Japanu, a potom će ići u vozila na ostalim tržištima.