Dvogodišnjica lansiranja Teslina Roadstera u svemir: Znate li gdje je sad?

Znanstvenici misle da je ostao još samo aluminijski okvir automobila

Direktor Tesle Elon Musk može što god hoće… Suvlasnik je tvrtke koja proizvodi električne automobile, a istovremeno u kompaniji SpaceX konstruira rakete za svemirska putovanja. Jednu i drugu strast ujedinio je prije dvije godine kad je iskoristio test nove rakete Flacon Heavy da lansira u svemir jedan električni Tesla Roadster s lutkom svemirskog putnika, nazvanog Starman, po pjesmi Davida Bowieja. Uz veliki publicitet sve je prošlo u najboljem redu, a iz svemira smo dobili i snimke automobila. Na hi-fi sustavu automobila svirao je Bowiejev Space Oddity u neprekidnom loopu, sve je bilo puno simbolike, a Musk je opet profitirao jer je promocija oba posla prošla odlično.

U četvrtak se obilježava dvije godine od lansirana, a mnoge zanima gdje je Roadster sada? Sudeći po portalu Whereisroadster.com mali sportski automobil i svemirski putnik su bliže Marsu nego Zemlji, odnosno nalaze se 347.2 milijuna kilometara od našeg planeta i 154.7 milijuna kilometara od Marsa. Na samom portalu možete pratiti pretpostavljenu putanju Roadstera. Procjena je da je ovaj automobil prošao 1308 puta oko Sunca.

Što je ostalo od Roadstera? Kamere su se odavno ugasile, baš kao i glazba. Svi materijali poput kože, gume ili boje su se raspali. Svemir je negostoljubiv okoliš. Znanstvenici misle da je ostao još samo aluminijski okvir automobila. Neki procjenjuju da će čak pasti na Zemlju, ali za nekoliko milijuna godina…