Pravni savjeti: Svjedok prometne nesreće također može završiti u zatvoru!

Ako svjedok dođe, pa nakon što je upozoren na posljedice neće bez zakonskog razloga svjedočiti, sudac istrage njega može, na obrazloženi prijedlog državnog odvjetnika kazniti novčanom kaznom do 50.000 kuna

Pouzdan i kvalitetan svjedok suhog zlata vrijedi. Sada kada je Zakon o sigurnosti prometa na cestama dupkom pun novčanih kazni od par desetaka tisuća kuna, a vrvi i mogućnošću izricanja kazne zatvora i te kako je od životnog i financijskog značaja mogućnost dokazivanja nevinosti ili bar okolnosti koje vozaču idu u prilog. Kad je u pitanju prometna nesreća s tragičnim posljedicama, stvari se dakako bitno pogoršavaju, a kad vam je kazneni postupak za vratom tu mjesta šali i olakom pristupu nema.

Naravno da se svaki okrivljenik trudi iz petinih žila iskazivati sebi u prilog i iznositi obranu koja će mu koristiti! Međutim, bez čvrstih dokaza iskaz, odnosno obrana okrivljenika mogu biti na doista klimavim, odnosno staklenim nogama. Kako primjerice dokazati da vam je pješak skočio pred auto, ako to nitko osim vas vidio nije? Kako dokazati da ste sletjeli u kanal – ne zbog vaše neprilagođene brzine već stoga što ste izbjegavali frontalni sudar s vozilom koje je se protupropisno kretalo i produžilo dalje? Ovo su drastični slučajevi ali ista je stvar i kod benignijih stvari.

Morate moći dokazati! Kako? Naravno kamere nikad nema kad je čovjek treba i gdje je treba! Osim vještaka i vještačkog nalaza, najbolje je nade polagati u postojanje pouzdanih i objektivnih svjedoka koji će logično, istinito i suvislo iskazivati, ako ikako može u vašu korist! To vam treba, zar ne? Treba i drugima. Upravo toga se sjetite u situacijama kada je drugima vaša pomoć u svojstvu svjedoka potrebna. Naravno da se ljudima ne da imati posla s policijom i sudom i sto puta iskazivati jedno te isto, no budite čovjek. Ukoliko vas ni jedan drugi razlog ne motivira, krenite od sebe što da vaša krivnja ili nevinost ovise o nekom očevicu kojem se eto baš ne da svjedočiti. Pravi se da ništa ni vidio ni čuo nije i ode svojim putem. Zamislite se u situaciju u kojem vam nad vratom visi zatvorska kazna a nikog nema da svjedoči u vašu korist ili možda novčana kazna značajnog iznosa. Ono što je bitno imati na umu kod svjedočenja u prekršajnom postupku jest da se u pravilu primjenjuju smisleno odredbe koje važe u Zakonu o kaznenom postupku za ispitivanje svjedoka. Upravo se tu krije odgovor na često postavljano pitanje što će se dogoditi ako odbijete svjedočiti.

Nije zgodno! Nije zgodno nikako! Zatvor na vidiku i to sve dok se svjedok ne odobrovolji, odnosno ne dozove pameti! Doista, nije šala! Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske, Jž-2349/18 u odluci od 24. listopada 2018. lijepo je naveo: Svjedoka je nužno upozoriti na posljedice (kazna do 50.000,00 kuna odnosno zatvaranje) ako bez zakonskog razloga odbije svjedočiti, a ako svjedok i nakon upozorenja odbije svjedočiti sud je u obvezi postupiti na način propisan u čl. 291. st. 2. Zakona o kaznenom postupku.

Naime, odredbom čl. 291. st. 2. ZKP/08 propisano je: Ako svjedok dođe, pa nakon što je upozoren na posljedice neće bez zakonskog razloga svjedočiti, sudac istrage njega može, na obrazloženi prijedlog državnog odvjetnika kazniti novčanom kaznom do 50.000,00 kuna, a ako i nakon toga odbije svjedočiti, može se zatvoriti. Zatvor traje dok svjedok ne pristane svjedočiti ili dok njegovo ispitivanje ne postane nepotrebno, ili dok se kazneni postupak ne završi, ali najdulje mjesec dana. Dakle, citiranom zakonskom odredbom je jasno propisano da je svjedoka nužno upozoriti na posljedice (kazna do 50.000,00 kuna odnosno zatvaranje) ako bez zakonskog razloga odbije svjedočiti te je jasno propisano da je prvostupanjski sud, ako svjedok i nakon upozorenja odbije svjedočiti, u obvezi postupiti na način propisan u toj zakonskoj odredbi.

 

Uloga svjedoka i u prekršajnom i kaznenom postupku očito je iznimno bitna i tako je treba i doživjeti! Značaj uloge svjedoka svakako je podcrtana ovom istinski „strašnom“ prijetnjom i upozorenjem na ekstremno visoku novčanu kaznom uz mogućnost boravka u „instituciji zatvorenog tipa“ do mjesec dana.