Projekt ptica trkačica: Tesla već u travnju predstavlja novu, revolucionarnu generaciju baterija za električna vozila?!

Cilj je s novim baterijama dobiti reduciranu cijenu od svega 100 dolara po kWh-u - danas se te cijene kreću od 500 do 600 dolara

Možete misliti o Tesli ili električnim automobila što god hoćete, ali činjenica je da američki proizvođač u ovom trenutku ima veliku prednost na tom tržištu, a planira je i povećati. Naime, po mnogim izvorima u travnju planira predstaviti novu generaciju baterija za vozila s većom energetskom gustoćom i nižom masom. Cijela priča je nazvana Projekt ptica trkačica i vrti oko prošlogodišnje transakcije u kojoj je Maxwell Technologies postao dijelom Teslina imperija. Ta se kompanija bavi tehnologijom baterija s elektrolitima od čvrstih materija (za razliku od danas dominantno tekućih).

Cilj je s novim baterijama dobiti reduciranu cijenu od svega 100 dolara po kWh-u (danas se te cijene kreću od 500 do 600 dolara) te veću energetsku gustoću, što bi bila ključna prednost u odnosu na konkurente, koja bi pak Tesli omogućila drastično niže cijene automobila i(li) veću zaradu. Pretpostavlja se da su zbog novih baterija na čekanju Tesla Roadster s najavljenim dometom od 1000 km te Tesla Cybertruck s autonomijom od 780 km.

Na novom projektu Tesla radi samostalno, bez svog donedavnog partnera Panasonica, a cijeli projekt vodi Jeff Dahn. Gospodina inače zovu Teslinim guruom za baterije.