Snimke iz satelita: Drastičan pad zagađenja zraka u Kini nakon izbijanja koronavirusa i ograničavanja putovanja!   

Strmoglavi pad emisija dogodio se brže nego što je zabilježeno tijekom gospodarske recesije 2008. godine

Došlo je do dramatičnog pada zagađenja zraka diljem Kine dok ta zemlja pokušava suzbiti koronavirus COVID-19. Nove snimke na kojima su prikupljeni podaci od satelita NASA-e i Europske svemirske agencije pokazuju kako se dušikov dioksid, opasni plin koji se izbacuje izgaranjem goriva, smanjio od izbijanja virusa i uvođenja restrikcije putovanja.

Karte koje prikazuju razinu dušikovog dioksida u Wuhanu u Kini, od 1. do 25. veljače prošle godine, prikazuju regiju prekrivenu crvenom bojom dok dijelovi u tamno crvenoj boji označavaju visoku koncentraciju zagađivača.

Ista područja snimljena ove godine pokazuju veliku razliku i gotovo su plave boje te pokazuju nižu koncentraciju zagađenja.

Iako zagađenje obično pada u tom vremenskom razdoblju dok se slavi lunarna nova godina, znanstvenici kažu kako je ono što vide ove godine velika razlika.

– Ovo je prvi put da sam vidila tako dramatično smanjenje na tako širokom području zbog određenog događaja – rekla je Fei Liu, istraživačica kvalitete zraka u NASA-inom centru za svemirske letove Goddard.

Strmoglavi pad emisija dogodio se brže nego što je zabilježeno tijekom gospodarske recesije 2008. godine. Koronavirus se prvi put pojavio u Wuhanu u prosincu. Do siječnja dužnosnici su postavili karantenu u gradu i – zaustavili avione, vlakove, podzemne željeznice i većinu privatnih vozila. Kako se virus proširio izvan Wuhana, tako su se pojavile nove karantene koji su zaustavile poslovanje i putovanja.

Karta zemlje prije karantene (od 1. do 20. siječnja) prekrivena je narančastim i crvenim bojama, dok su te boje primjetno odsutne na drugoj karti s prikazom Kine nakon uvođenja karantene (od 10. do 25. veljače). 

Čistiji zrak će, nadamo se, pružiti neko olakšanje dok se Kina suočava s koronavirusom koji utječe na pluća, a upravo dušični dioksid može upaliti dišne putove i otežati disanje ljudima. Također, spajanjem s drugim kemikalijama dušični dioksid stvara i smog te kiselu kišu.