Novi trendovi u kažnjavanju vozača: Dolaze i sofisticirane kamere za mjerenje buke automobila!

Glavni grad Francuske provodi pilot program s uređajem koji ima četiri mikrofona i može mjeriti razinu decibela u svakoj desetinki sekunde

Znate kako je, prvo krenu s nečim u razvijenoj Europi pa to na kraju pronađe i put do nas. Vidjet ćemo kako će biti s najnovijim trendom, a to su europski pilot projekti s kamerama, odnosno sustavima koji mjere razinu buke automobila.

U Velikoj Britaniji i Parizu trenutno su u tijeku pilot projekti s takvim uređajima. Glavni grad Francuske provodi program s uređajem koji ima četiri mikrofona i može mjeriti razinu decibela u svakoj desetinki sekunde. Prijeđe li vozilo dopuštenu razinu buke – kamera će ga snimiti, a vaš filmski uradak pojavit će se na policijskom serveru. Pilot projekt počeo je u lipnju prošle godine i trajat će 18 mjeseci. Zasad kazni nema, ali rezultati pokazuju da će ekonomski stručnjaci koji brinu o proračunu u budućnosti biti zadovoljni (ako ove kamere postanu službene). Samo je jedne nedjelje zabilježeno 450 prijestupnika koji su presnažno stiskali papučicu gasa svog vozila i stvarali buku veću od dozvoljene.

Kamere za mjerenje razine zvuka želi i njemački Hannover, a u švicarskom Baselu i Zurichu se također rodila slična ideja, ali su gradske vlasti odustale od nje. Zaključak je da se vozače ionako previše kažnjava.