Učinak pesticida: Pčele se sporije razvijaju i imaju oštećeni mozak!

Istraživanje, koje su proveli znanstvenici s Imperial College London, otkriva da pčelinje ličinke koje su izložene pesticidima zapravo rastu drugačije

Populacija pčela na globalnoj razini pada zbog upotrebe pesticida i drugih poljoprivrednih kemikalija. To je loša vijest iz više razloga, ali na vrhu popisa nalazi se činjenica da su mnoge pčele vitalni oprašivači koji omogućuju reprodukciju biljaka.

Veliki pomaci u broju takvih insekata mogu imati pogubne učinke na okoliš i utjecati na doslovno sve, uključujući i ljude.

Kemikalije dizajnirane za ubijanje insekata očito općenito nisu dobre za zdravlje pčela. Novo istraživanje sugerira da je zbog učinaka pesticida došlo do pada populacije pčela jer pesticidi ubijaju odrasle pčele.

Istraživanje, koje su proveli znanstvenici s Imperial College London, otkriva da pčelinje ličinke koje su izložene pesticidima zapravo rastu drugačije. Točnije, pčele su zbog mladih pčela, koje unose pesticide, promijenile strukturu mozga i usporile rad. Ti su učinci nažalost trajni, što dovodi da s generacijama pčela one vjerojatno postaju sve manje učinkovite u oprašivanju.

– Pčelinje kolonije djeluju kao superorganizam, tako da kada bilo koji toksin uđe u koloniju ima i potencijal da stvori probleme u razvoju mladih pčela unutar njega – rekao je istraživač dr. Richard Gill.

– Zabrinjavajuće je jer se mlade pčele hrane hranom koja je kontaminirana pesticidima, a to uzrokuje da dijelovi mozga slabije rastu, što dovodi do toga da kada odrastu te pčele imaju manji i funkcionalno oštećen mozak. Nažalost, što je možda i najgore, taj se učinak čini trajnim i nepovratnim.