Australija: Jedna od najrazvijenih država s jednim od najlošijih benzina

Dok su mnoge države krenule u napredne varijacije Euro 6 normi, Australija je ostala u prošlosti i forsira Euro 5 normu, a njezino gorivo puno je sumpora

Australija je jedna od najrazvijenijih država na svijetu, njezin BDP je u svjetskih top 20, a njezine stanovnike brinu jedino sve moguće vrste životinja koje im mogu nauditi, od otrovnih zmija i paukova na kopnu, do, odluče li namočiti noge, uvijek gladnih krokodila i morskih pasa u rijekama ili oceanu.
Međutim, vjerovali ili ne, ista ta Australija, jedna od najnaprednijih država na kugli zemaljskoj ima jedno od najnekvalitetnijih goriva. Dok su mnoge države krenule u napredne varijacije Euro 6 normi, Australija je ostala u prošlosti i forsira Euro 5 normu, a njezino gorivo puno je sumpora (150 ppm za osnovni benzin u prodaji). Automobili su drugi najveći izvor stakleničkih plinova u Australiji (registrirano ih je ukupno 17 milijuna) i upravo su u tijeku rasprave što učiniti. Jedni brane kvalitetu goriva, govoreći da je ono po nekim drugim parametrima vrhunsko, a drugi traže promjene. Konzultantska tvrtka Stratas Advisors rangirala je 2016. godine 100 država po kvaliteti goriva, odnosno količini sumpora u gorivu, i Australija je završila na 66 mjestu. Jedan od prijedloga je da se temeljito obnove četiri rafinerije koje rade u Australiji, ali to bi koštalo 979 milijuna dolara i, kažu, trajalo bi pet godina. Cijena litre benzina je oko šest kuna i doista se nikome ne žuri. Vozači mudro šute, vlasti su u procjepu, krenule su agresivno prema autoindustriji, ali iz Toyote su im poručili da oni ne mogu smanjivati emisije štetnih plinova na svojim vozilima ako ih pogoni nekvalitetno gorivo. O električnim automobilima nitko i ne razmišlja i u Australiji su marginalna cestovna pojava, ugrožena vrsta poput planinskog pigmejskog oposuma.
Kad pogledate što se sve u Europi radi kako bi se smanjile emisije štetnih i stakleničkih plinova, Australija je doista kontinent za sebe.