Protekli vikend u prometu: Rekorder je potegnuo sve do 219 km/h, a mladi vozači i dalje imaju probleme s alkoholom!

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili su vozači starosti od 18 do 24 godine, kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0,51 do 1,0 g/kg

Iz MUP-a je stigla informacija o prometnim prekršajim koji su zabilježeni proteklog vikenda. Izvještaj donosimo u cijelosti: policija je nastavila s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja: alkoholiziranost vozača, vožnju nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisnu uporabu mobitela i prekršaje motociklista.

U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživ broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge i dr.

Policijski službenici svih policijskih uprava, proteklog vikenda 06.03. – 08.03.2020. godine utvrdili su ukupno 5.014 prekršaja od čega izdvajamo:

  • 452 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, gdje je najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini 2,94 g/kg izmjerena na području PU Koprivničko – križevačke.
  • 1.954 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području PU Šibensko – kninske, 219 km/h.
  • 562 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
  • 254 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU Zagrebačke, njih 90, dok je najmanje utvrđeno na području PU Požeško – slavonske, 2 takva prekršaja. Ako malo detaljnije proanaliziramo vidimo da su najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili vozači starosti od 18 do 24 godine (122 takva prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0,51 do 1,0 g/kg, što je i najčešće izmjerena koncentracija tijekom ove akcije.

Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU Zagrebačka sa 395 takvih prekršaja, dok je najmanje utvrđeno u PU Međimurskoj, 19 takvih prekršaja.

Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači na području PU Splitsko – dalmatinske, 90 takvih prekršaja.

Najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen je na području PU Zagrebačke, 56 takvih prekršaja.

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega su zatečene 33 osobe koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“, a koje su počinile 39 teških prekršaja, od čega najviše:

nedopuštena koncentracija alkohola – 20; upravljanje prije stjecanja prava – 9; upravljanje dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom – 7, vožnja prekomjernom brzinom – 1 i odbijanje testiranja na droge – 2 prekršaja.

Iz tog razloga 9 vozača je zadržano u posebnim prostorijama do otrežnjenja, a protiv 22 vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

U razdoblju od 06.03. – 08.03.2020. na prometnicama Republike Hrvatske dogodile su se 42 prometne nesreće sa nastradalim osobama. U dvije nesreće smrtno su stradala dva vozača motocikla, a jedna osoba (putnik na motociklu) je zadobila lakše ozljede. U ostalim nesrećama ozlijeđeno je 47 sudionika.

Poduzimanje mjera usmjerenih na povećanje sigurnosti u prometu se nastavlja te ponovno pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može dogoditi u trenu i obilježiti vas ili nekoga drugog za cijeli život.