Zabrane rada koje je sa sobom donijela pandemija koronavirusa u Italiji odnose se na brojne segmente gospodarstva, ali što je s autoservisima?

Na tu djelatnost neki servisera gledaju kao na proizvodnu djelatnost koja bi mogla potrajati sve dok se primjenjuju stroge mjere zaštite zdravlja

Cijela Italija je u crvenoj zoni, odnosno u karanteni. Međutim, restrikcije zbog pandemije u Italiji isključuju prehrambenu i zdravstvenu djelatnost, kao i kioske. Javni prijevoz bit će reguliran na regionalnoj osnovi, kao i promet zračne luke. Čak su i brijačnice i frizeri su zatvoreni, a sektor prodaje automobila u potpunom je kolapsu.

Uredba premijera Italije, koja je stupila na snagu jutros, ne navodi prodaju automobila kao dopuštenu aktivnost. Nedostatak konkretnih uputa dovodi do toga da je većina trgovaca automobila zatvorilo svoje salone, ali ipak nude neke vrste servisa. Na servis  neki od njih gledaju kao na proizvodnu djelatnost koja bi mogla potrajati sve dok se primjenjuju stroge mjere zaštite zdravlja. Ovo bi tumačenje moglo biti otvoreno za raspravu jer servisiranje vozila nije jasno zabranjeno, ali isto tako nije jasno dopušteno. Zbog toga neki trgovci opreznije pristupaju i servisiraju samo ambulantna vozila ili vozila koja posjeduju ili koriste liječnici i medicinske sestre, kao i starije osobe. Dakle, servisiranje automobila je u sivoj zoni, a očekuje se da će talijanska vlada brzo riješiti ovo pitanje.