Britanska vlada sugerira proizvođačima automobila: Počnite proizvoditi medicinske respiratore!

Britanska vlada čak razmišlja i o ratnim zakonima koji omogućuju da se kopiraju postojeći proizvodi, ali i to će biti problem jer stručnjaci tvrde da je teško replicirati kompleksnu elektroniku respiratora

U Velikoj Britaniji provodi se drukčija doktrina borbe protiv koronavirusa u odnosnu na ostatak Europe. Tamošnji premijer Boris Johnson odlučio je da zasad neće biti zabrane rada škola i drugih institucija, ali zbog toga se očekuje i skokoviti rast broja zaraženih građana.

Međutim, prvi smrtni slučajevi počeli su utjecati i na vladu, sve je više pritisaka da se nešto učini. Sad su se vladajući dosjetili da im je pred vratima velika industrija koja neće raditi gotovo ništa zbog nedostatka dijelova i komponenti, odnosno smanjenog interesa kupaca, i da bi to mogli iskoristiti. Dakle, vlada je preporučili proizvođačima automobila koji rade u Velikoj Britaniji da se preorijentiraju na proizvodnju medicinskih respiratora. Ford, Honda, Jaguar Land Rover, Nissan, Toyota, Mini i Vauxhall poslušali su tu ideju, mnogi su reagirali pozitivno, ali sama proizvodnja ići će mnogo teže jer je i respirator složen medicinski uređaj.

Britanska vlada čak razmišlja i o ratnim zakonima koji omogućuju da se kopiraju postojeći proizvodi, ali i to će biti problem jer stručnjaci tvrde da je teško replicirati kompleksnu elektroniku respiratora i da oni moraju raditi točno po specifikacijama kako bi bili učinkoviti. Mnogi misle da će proizvođačima automobila trebati mjeseci prije nego što počnu proizvoditi respiratore.