Posljednja studija: Čeprkanje po infotainment sustavu opasnije je od vožnje u alkoholiziranom stanju, slanja poruka mobitelom..!

Tek je malo manje opasno korištenje infotainment sustava pomoću glasovnih naredbi

Proizvođači automobila žele nas uvjeriti da su sadržajima bogati infotainment sustavi najbolja stvar koja se dogodila još od izuma kotača. Njihov je posao da budu uporni u inzistiranju, a naša je briga hoćemo li te stavove prihvatiti.

Britanska organizacija koja se bavi prometnom sigurnošću, IAM RoadSmart, objavila je rezultate svoje studije u kojoj navodi da je korištenje infotainment sustava u vožnji opasnije od vožnje u alkoholiziranom stanju. To se posebno odnosi na usluge poput Apple CarPlaya ili Android Auta, koje traže još više vremena.

Studija je ustanovila da čeprkajući po touch screen ekranu i do 16 sekundi ne gledamo cestu. Također, vozači na dopuštenoj granici količine alkohola u organizmu, koja je u Velikoj Britaniji 0.8 promila, usporavaju reakcije za 12 posto. Korištenje kanabisa usporava reakcije za 21 posto, slanje poruka mobitelom za 35 posto, telefonski razgovori s mobitelom u ruci za 46 posto, a produženo korištenje infotainment sustava od 53 do 57 posto. Tek je malo manje opasno korištenje infotainment sustava pomoću glasovnih naredbi.

Studija je provedena u praksi, odnosno sve ove teze provjerene su na posebnom poligonu u vožnji.