Sudska odluka: Moraju li sigurnosni pojas u vozilima koristiti ljudi sa zdravstvenim tegobama i trudnice?

Vama treba crno na bijelo jasno i jednostavno, izričito i bez dvojbe pisati da zbog zdravstvenih razloga ne možete koristiti sigurnosni pojas

Trebale su proći godine pa i desetljeća da se usvoji navika vezivanja sigurnosnim pojasom. Treba biti iskren pa priznati da se taj običaj vezivanja ustalio za vozača i suvozača, a da se putnici na stražnjim sjedalima još nisu srodili s tom obavezom. Svako pravilo ima iznimke! Tako i pravilo o obvezatnom vezivanju sigurnosnim pojasom. Valja osvijestiti kako doista mogu postojati zdravstveni razlozi zbog kojih pojedinci ne mogu koristiti sigurnosni pojas. Zakon tu kategoriju vozača i putnika nije zaboravio. Riječ je naravno o Zakonu o sigurnosti prometa na cestama!

Prvi pojam koji većini padne na um kada govorimo o legalnom i legitimnom nevezivanju su trudnice. Međutim, zakonodavac nigdje posebno ne navodi tu kategoriju. Načelno govoreći ako netko nije izrijekom izuzet od obveze korištenja sigurnosnog pojasa, obveza vezivanja postoji. To se odnosi i na trudnice. Možemo se tu spomenuti i ona mala doza praznovjerja koja se vezuje uz trudnice. Nisu baš svi sigurni da baš ništa nema u onom praznovjerju koje kaže da ječmenac izbija onom tko se trudnici zamjeri. Boje li se policijski službenici ječmenca kad ugledaju nevezanu trudnicu u vozilu, teško da ćemo ikada saznati.

Sad se valja zapitati kako će policijski službenici koji se u pravilu ne mogu podičiti diplomom medicinskog fakulteta znati ima li netko zdravstvenih problema zbog kojih ne može koristiti pojas ili ne. Ne mislite valjda da možete kroz prozor gurnuti fasciklu prepunu medicinskih nalaza i povijesti bolesti, pa neka izučavaju do mile volje. Puko pokazivanje trudničke knjižice i vanjskih znakova trudnoće, također teško da će vas ispričati. Pored toga ne možete ni vi samo onako zdravom logikom zaključiti da se sigurno zbog zdravstvenog stanja niste dužni vezivati. Skratimo priču! Vama treba crno na bijelo jasno i jednostavno, izričito i bez dvojbe pisati da zbog zdravstvenih razloga ne možete koristiti sigurnosni pojas. Pored toga papir, točnije uvjerenje na kojem to piše morate imati sa sobom.

Potrebno vam je baš odgovarajuće uvjerenje „na tu temu“! Zakon kaže da sigurnosni pojas ne moraju koristiti osobe koje imaju uvjerenje da iz zdravstvenih razloga ne mogu koristiti pojas. Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske u svojoj odluci Pž-1499/2017 od 18. Prosinca 2017. Jasno je iznio stav kako se „ vozača ne može osloboditi optužbe za prekršaj iz čl. 163. ZSPC-a samo na temelju bilo kakve liječničke potvrde, već je takav vozač dužan ishoditi uvjerenje da je iz zdravstvenih razloga ne može koristiti sigurnosni pojas, te to uvjerenje imati uz vozačku dozvolu i dati isto na uvid ovlaštenoj službenoj osobi zajedno sa traženim dokumentima o vozaču i vozilu.

Ništa drugo, samo uvjerenje! Lako je sada na temelju ovakvog stava suda zaključiti što vam je činiti, ukoliko smatrate da kod vas postoje zdravstveni razlozi zbog kojih ne možete sigurnosni pojas, a još nemate odgovarajući „papir“! Lijepo pribaviti uvjerenje u kojem će baš izrijekom biti navedeno da iz zdravstvenih razloga ne možete „biti vezani“ sigurnosnim pojasom. To uvjerenje „staviti uz“ vozačku i prometnu i kada vas zaustave, taj „kompletić“ dati policijskom službeniku.