Promet: Vozači pazite, obveza uključenih dnevnih ili kratkih svjetala danju ne prestaje s ljetnim računanjem vremena!

Od srijede 1. 4. možete u dnevnim uvjetima isključiti svjetla, ali ih opet morate uključiti u uvjetima smanjene vidljivosti i noću

Ljetno računanje vremena počinje u noći sa subote (28. ožujka) na nedjelju (29. ožujka) u dva ujutro. Tada ćemo kazaljke na satovima pomaknuti jedan sat naprijed ili ćemo pronaći dugme koje će to učiniti na digitalnim satovima (ako se ne ažuriraju samostalno). Međutim, s ljetnim računanjem vremena ne prestaje i obveza uključenih dnevnih i kratkih svjetala na automobilima danju. Novi Zakon o sigurnosti prometa na cesta propisao je fiksne datume.

Stupanjem na snagu izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama od 1. kolovoza 2019. godine fiksno je propisano razdoblje u kojem na motornim vozilima moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla – od. 1. studenog do 31. ožujka, stoga ova obveza za vozače motornih vozila traje do utorka.

Dakle, od srijede 1. 4. možete u dnevnim uvjetima isključiti svjetla, ali ih opet morate uključiti u uvjetima smanjene vidljivosti i noću. Također, motociklisti moraju imati uključena svjetla tijekom cijele godine.