Zanimljiva (post)ratna priča: Vrijeme kad je Volkswagen proizvodio Jeepove!

U svibnju 1945. je tvornica, unatoč velikim oštećenjima, opet proizvodila vozila - vojni terenac Kübelwagen za američku vojsku, koja su se tada zvala Volkswagen Jeep

Prije 75 godina, 11. travnja 1945., američke trupe oslobodile su tvornicu Volkswagen i grad tada poznat kao Stadt des KdF-Wagens koji je kasnije nazvan Wolfsburg. U tvornici Volkswagen ooslobođeno je oko 7700 prisilnih radnika. Tijekom sljedećih osam tjedana Amerikanci su donijeli revolucionarne odluke za budućnost ljudi, grada i tvornice. U Volkswagenu kažu da je kratki period američke vojne vladavine postavio temelje demokraciji, slobodi i obnovi u regiji. U svibnju je tvornica, unatoč velikim oštećenjima, opet proizvodila vozila – vojni terenac Kübelwagen za američku vojsku, koja su se tada zvala Volkswagen Jeep. Američka okupacija završila je krajem lipnja 1945. kada je regija postala dio britanske okupacijske zone.

Prije toga, 10. travnja u Volkswagenovoj tvornici dovršeno je posljednjih 50 Kübelwagena (Type 82) namijenjenih njemačkoj vojsci.

Alarmi su najavili napredovanje američkih tenkova u to područje. Postrojenje, koje je većim dijelom uništeno zračnim napadima 1944. godine, završilo je ratnu proizvodnju s ukupno 66.285 vozila. Nakon toga Amerikanci su preuzeli upravu, a nakon osam tjedana Wolfsburg je postao dijelom britanske okupacijske zone.