Hanfina preporuka leasing kućama: Odgodite prisilnu naplatu zbog neplaćanja rata!

Ostaje nam iskreno se nadati kako će leasing kuće svjesne ove situacije objeručke prihvatiti od Hanfe otvorenu im mogućnost za odgodom

Imate vozilo kupljeno na leasing? Tko ga nema, odgovorit ćete!  Svima nad glavom leti aktualnije i teže pitanje.  Tko  će platiti dospjele rate i od čega kad je sve stalo? Mnogi su već tjednima u općoj „poslovnoj blokadi na svim razinama. Ukoliko nas Corona ne dokrajči, ukoliko nam potres nije razorio teško stjecanu nekretninu koju nazivamo domom, opća blokada poslovanja doći će nas glave, točnije egzistencije.  Ostat ćemo bez svega! 

Naravno da je kreditna sposobnost većine primatelja leasinga loša, potraje li ovo još koji mjesec, nitko se neće imati naplatiti ni od koga. Što vam vrijede potraživanja i ovrhe kad nemate više ništa ni od koga ni uzeti, ni plijeniti? 

Svi su svjesni toga, uključujući i Hrvatsku agenciju za nadzor financijskih usluga, poznatiju kao Hanfa! Kako bi se koliko toliko zaustavio siguran hod prema općoj financijskoj kataklizmi korisnika leasinga, Hanfa je izdala preporuke. Sukladno svojim ovlastima  radi ublažavanja negativnih posljedica za gospodarstvo, svim leasing društvima uputila je Hanfa dopis s preporukama i očekivanjima za poduzimanje aktivnosti radi ublažavanja negativnih posljedica izvanrednih događaja na gospodarsku aktivnost, stabilnost poslovanja i zaštitu korisnika usluga leasinga.

– Leasing društvu se omogućava donošenje odluka po kojima se primateljima leasinga koji su uredno podmirivali obveze i kojima je temeljem jasno određenih kriterija utvrđena nemogućnost daljnjeg plaćanja obveza, a čije je poslovanje već pogođeno ili će biti pogođeno i koji tri mjeseca uzastopno počevši od travnja 2020. godine ne podmire tri rate/obroka, neće poduzimati mjere prisilne naplate sve do 31. ožujka 2021. godine.

Leasing društvima je omogućeno usvajanje odluke po kojoj do 31. ožujka iduće godine neće biti u obvezi formirati ispravak vrijednosti potraživanja po sklopljenim ugovorima s prethodno navedenim primateljima leasinga, kako bi se i samim leasing društvima olakšalo poslovanje te smanjili gubici u poslovanju uzrokovani neplaćanjem rata/obroka. 

Vezano uz mogućnost reprograma ugovora i moratorija, Hanfa je istakla kako o tome kao i o uvjetima svih izmjena ugovornog odnosa sporazumno odlučuju ugovorne strane u skladu s odredbama Zakona o leasingu i odredbama Zakona o obveznim odnosima čije odredbe se, između ostalog, primjenjuju na izmjenu ili raskid ugovora zbog promijenjenih okolnosti odnosno na prava primatelja leasinga u slučaju nastupanja izvanrednih okolnosti. 

U ovim trenucima, nitko ne može doista biti toliko drzak da mu na um padne kako postoji i minimum mogućnosti da se ova situacija ne smatra izvanrednom. Ostaje nam iskreno se nadati kako će leasing kuće svjesne ove situacije objeručke prihvatiti od Hanfe otvorenu im mogućnost za odgodom prisilne naplate neplaćenih rata/obroka sve do 31. ožujka 2021.