Zanimljiva situacija: Svjetskim oceanima i morima plove supertankeri puni nafte koju nitko ne želi!

Proizvodnja nafte u odnosu na potražnju je na rekordnom nivou. Skladišta na kopnu su puna i sad svi traže dodatne tankere

Amerika crpi velike količine nafte hidrauličkim frakturiranjem, Rusija i zemlje OPEC-a u svojevrsnom su naftnom ratu na iscrpljivanje i zasipaju tržište sirovinom, a povrh svega naftu gotovo nitko neće jer je svjetski promet usporio zbog pandemije koronavirusa.

Bloomberg piše da zbog toga svjetskim morima i oceanima plove, odnosno plutaju, tankeri nafte koje nitko ne želi. Proizvođači nafte traže dodatne tankere jer je proizvodnja i dalje mnogo veća od potražnje.

– Proizvodnja nafte u odnosu na potražnju je na rekordnom nivou. Skladišta na kopnu su puna i sad svi traže dodatne tankere – objasnio je Robert Hvide MacLeod, direktor Frontline Managementa, brodara koji ima veliku flotu supertankera.

Sad su počele i špekulacije pa neki trgovci prodaju naftu za 2021. godinu, uračunavajući u to i cijenu skladištenja na moru ili kopnu. Mnogim kupcima to odgovara jer procjenjuju da će cijena koju sad plate biti jeftinija od nafte koju bi kupovali za godinu dana.