Završio je naftni rat Rusije i Saudijske Arabije: Što će to značiti za cijene goriva?!

Svi stručnjaci slažu se u jednom, ove mjere su zakašnjele, a potražnja je zbog pandemije koronavirusa nikad manja

U posljednjih mjesec dana zaoštrio se sukob Rusije i Saudijske Arabije oko proizvodnje nafte. Zbog koronavirusa i pada potražnje sastale su se 5. ožujka države proizvođačice nafte (OPEC)  te dogovorile pad proizvodnje za 1.6 milijuna barela dnevno u drugom kvartalu 2020. godine. Odluka je prenesena OPEC+ zemljama u kojima je i Rusija, ali Moskva nije pristala na pad proizvodnje. Je li jednostranost ove odluke razljutila Ruse ili su oni reagirali na američke sankcije (zbog uplitanja američke predsjedničke izbore te ratove u Siriji i Ukrajini) – to nećemo nikada znati. Odbijanjem prihvaćanja sporazuma cijene nafte pale su dodatnih 10 posto.

Posljedice su jasne, još 2014. godine barel nafte je koštao 114 dolara, a danas je najniža cijena 20.97 dolara. Od početka godine cijene nafte pale su za više od 50 posto.

Sad su se Rusija i Saudijska Arabija ipak dogovorile te će  OPEC i OPEC+ smanjiti dnevnu proizvodnju nafte za 10 milijuna barela dnevno. Hoće li ovaj dogovor utjecati na povećanje cijene nafte i goriva na našim benzinskim pumpama? Svi stručnjaci slažu se u jednom, ove mjere su zakašnjele, a potražnja je zbog pandemije koronavirusa nikad manja. U travnju se očekuje da će dnevna potražnja za naftom pasti za 27 milijuna barela dnevno. Već smo pisali da su skladišta nafte puna i da se sirovina sad pohranjuje u supertankerima… Dakle, na tržištu je mnogo više nafte od trenutne potražnje. Procjena je da će cijene nafte još padati, ispod 20 dolara po barelu.