Tržište rabljenih vozila: U Njemačkoj rastu cijene starih dizelaša!

Raste potražnja u Njemačkoj za dizelašima, a pogotovo se to odnosi na stare modele Euro 4 i Euro 5

Mnogi naši građani svoju kupnju rabljenih vozila obavljaju u Njemačkoj, koja i diktira cijene na tržištu. Portal na kojem je velika ponuda rabljenih automobila, Mobile.de, objavio je zanimljivu statistiku koja pokazuje da i u Njemačkoj raste potražnja za rabljenim dizelašima.
Na tržištu novih automobila pomalo pada potražnja za dizelašima pa su u ožujku 2020. oni činili tek 31 posto tržišta (prije Volkswagenovih problema prodavano je i 50 posto dizelaša), ali zanimljiv se obrat zbiva na tržištu rabljenih automobila. Raste potražnja u Njemačkoj za dizelašima, a pogotovo se to odnosi na stare modele Euro 4 (automobili stari od 11 do 16 godina) i Euro 5 (automobili stari od 5 do 11 godina). U svojoj analizi Mobile.de ističe da Euro 4 dizelaši u oglasniku ili u salonima rabljenih u prosjeku stoje oko 40 dana, a napredni Euro 6d-Temp dizelaši posljednje generacije 65 dana. Dani koje dizelski automobili provode u oglasniku ili u salonoma smanjili su se sa 60 na 52, kompariraju li se ožujak 2019. i 2020. godine.
Sve to rezultira i rastom cijena – za sve dizelaše u prosjeku 7.2 posto, što je za 4.4 posto više od rasta cijena ostalih rabljenih automobila (benzinaca, hibrida…).