Prometa nema, a zrak je zagađen! Njemački političari traže odgovore!

Tijekom sunčanog 9. travnja razina NOx na dvije mjerne postaje u Stuttgartu bila tri i šest puta veća nego tijekom jednog vjetrovitog dana u veljači

Očekivali biste da sa smanjenjem prometa padnu i zagađenja zraka? U pravilu bi trebalo biti tako, ali Njemački primjer pokazuje suprotno. Razina dušikovih oksida (opasnih po zdravlje ljudi) padala je u Stuttgartu i drugim njemačkim gradovima od donošenja vladanih mjera sve do 23. ožujka, ali onda je počela rasti.
Mnogi njemački gradovi donijeli su uredbe kojima zabranjuju promet starijih dizelskih vozila u gradskim središtima. S visokom razinom emisija dušikovih oksida (NOx) oni su označeni kao najveći problem.
Tijekom sunčanog 9. travnja razina NOx na dvije mjerne postaje u Stuttgartu bila tri i šest puta veća nego tijekom jednog vjetrovitog dana u veljači, kad nije bilo mjera zbog koronavirusa i kad je promet bio u punom zamahu.
Slični su trendovi vidljivi u drugim njemačkim gradovima.
Čak i političari vladajućeg CDU-a, uz one oporbene, sad traže da se sve te mjere o zabranama prometovanja starijih dizelskih vozila preispitaju.