Vlada je popustila mjere: U Hrvatskoj od ponedjeljka rade brojne trgovine, kreće javni prijevoz…

Otvaraju se obrti i veći dio trgovina koji su dosad bili zatvoreni uz unužne mjere opreza

Na svojoj sjednici održanoj 23. travnja Vlada RH donijela je niz odluka za ublažavanje mjera povodom epidemije koronavirusa. Mjere će se relaksirati u sljedeća tri ponedjeljka.

Od ponedjeljka 27. 4.

Omogućit će se rad svim subjektima koji obavljaju djelatnost trgovine osim onih koji posluju unutar trgovačkih centara i uslužnim djelatnostima osim onih gdje se ostvaraje kontakt. Kreću javne gradske i prigradske linije te otočne linije koje se ostvaraju brzim prijevozom (ne trajektima) uz pridržavanje epidemiloških mjera (nošenje maski). Počinje rad knjižnica i muzeja. Počinju treninzi sportaša u 1. i 2. rangu natjecanja (profesionalni sportaši). Omogućuje se provedba državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika.

Od 4. 5.

Počinje rad javnozdravstvenog sustava u punom opsegu osim zdravstvenih ustanova u kojima se liječe oboljeli od COVIDA-19. To će biti posebno regulirano. Omogućit će se rad privatnog zdravstvenog sustava. Kreću s radom i uslužne djelatnosti gdje se ostvaruje bliski kontakt. To su kozmetičari, frizeri, pedikeri, brijači…

Od 11. 5.

Okupljanja do deset osoba bit će omogućena. S radom mogu početi trgovački centri, omogućit će se rad predškolskih ustanova, razredne nastave od 1. do 4. razreda te rad s djecom s teškoćama s pomoćnicima u nastavi. Omogućit će se laboratorijske vježbe. Uvode se međužupanijske prometne linije i linije domaćeg zračnog prijevoza. Omogućit će se rad ugostiteljskih objekata isključivo na terasama. Rad ugostiteljskih objekata s vanjskim terasama sa smještajnim kapacitetima samo za korisnike smještaja. Kreću s radom Nacionalni parkovi. Proširit će se uvjeti za e-Propusnice.

Od 2. svibnja služit će se mise u vjerskim objektima, a učenici će polagati i maturu od 8. do 29. lipnja. Nema javnih okupljanja, nema koncerata…