Ministar Davor Božinović pojasnio je relaksiranje mjera: Nedjeljom će raditi kiosci, pekarnice i benzinske stanice!

One trgovine i uslužni obrti koji će dnevno biti otvoreni duže od deset sati moraju raditi u dvije smjene s pauzom za dezinfekciju

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović pojasnio je relaksaciju mjera koje su donesene povodom epidemije koronavirusa. U prvoj fazi, od 27. travnja, od trgovina i obrta kojima će biti dozvoljen rad (postolari, krojači, turističke agencije) – One trgovine i uslužni obrti koji će dnevno biti otvoreni duže od deset sati moraju raditi u dvije smjene s pauzom za dezinfekciju. Nedjeljom nije dozvoljen rad, osim kioscima, pekarnicama i benzinskim stanicama.

Dr. Krunoslav Capak je rekao da se dopušta prodaja odjeće osim u šoping centrima. Preporučuje se da kupci ne koriste kabine nego da se roba uzme kući, proba i vrati u slučaju ako veličina ne pristaje ili postoji neki drugi razlog za povrat. Rizik je najveći kod one odjeće koja se oblači preko glave jer tako mogu ostati kapljice. Roba koja se vrati trebala bi biti sa strane pet dana – da mogući virusi odumru.

Outleti će raditi, ako su to vanjski prostori, koji imaju ulaz izvana. U javnom prijevozu distanca treba biti dva metra i preporučuje se nošenje maski. Knjižare i knjižnice – ograničen je broj ulazaka, a preporuka je da sve knjige budu obložene najlonom da se mogu dezinficirati. Krojači – sami će morati promisliti koje će aktivnosti odrađivati (uzimanje mjera), a naglasak je na higijeni i dezinficiranju.

Vrhunski sportaši bi trebali trenirati na otvorenom prostoru, udaljenost bi trebala biti pet metara.

Na štandovima na tržnicama mogu se prodavati jaja, med, cvijeće… O radu autoškola će se odlučiti i razmotrit će se – može se o tome donijeti posebna odluka.